Ki lesz a szentpáli szeméttároló irányítója?

Szelektív hulladékgyűjtésA kerelőszentpáli ökologikus szeméttároló kezelőjének kiválasztására összeállított tevékenységi napló kemény dió a Maros Megyei Tanács számára.

Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke a ma tartott Megyei Tanácsülést követően úgy nyilatkozott, igazi kihívás lesz az intézmény számára kiválasztani a megfelelő operátort az európai uniós pénzalapokból kivitelezendő újszerű hulladéktárolóhoz, tekintettel léve arra, hogy a szemét mechanikus-biológiai módszerekkel való raktározása és feldolgozása egyedi lesz Romániában, így nincs ebben jártas vállalkozás az országban.

„Minden bizonnyal, 2013-ban maturanduszvizsgát fogunk tenni, ami a feladatfüzet összeállítását illeti, a Maros megyei hulladék kezelésére vonatkozóan. (…) Mi adja a nehézséget? Az, hogy Romániában nincs még egy ehhez fogható projekt, hogy egyszerre begyűjtsd, szétoszd, kezeld és tárold [a hulladékot]. Külföldről kell tapasztalatot merítenünk. Ez egy kihívás a Megyei Tanács számára, és bízom abban, hogy sikerülni fog működésbe helyezni.” – részletezte Dobre.

Hozzátette, remélhetőleg a nyár végére, legkésőbb ősszel vagy télen, meglesz a hozzáértő hulladékkezelő.

A kerelőszentpáli ökologikus szeméttároló körüli munkálatok közel 3 hónap múlva zárulnak le. A használandó gépek és felszerelések 85%-ban már megvannak, egyedül a mechanikus kezelésre alkalmas műszerek hiányoznak. A munkálatok befejezését követően, versenytárgyalás alapján nevezik ki a korszerű hulladéktároló kezelőjét.

A Maros megyei hulladékok integrált menedzsment-rendszere projektet az Európai Unió finanszírozza, a beruházás összértéke 45 millió euróra tehető.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top