Ki mennyit keres a hazai közintézményekben?

A hazai megyei tanácselnökök és polgármesterek jövedelmi bevallásáról elkészített országos felmérésből kiderült, Lokodi Edit megyei tanácselnök áll az első helyen az országban, míg Dorin Florea polgármester a harmadikon, a havi jövedelem alapján.

Mi több, Lokodi Edit, megyei tanácselnök 2010-ben magasabb fizetéssel rendelkezett, mint maga az államelnök, Traian Băsescu. Ami a polgármesterünk fizetését illeti, alíg 300 lejjel kevesebb, mint az államfőé.

Habár az országos toplistát felek saját felelősségre bevallott jövedelme alapján állították össze, úgy a megyei tanácselnök, mint a polgármester azt állítják, a fizetésükre vonatkozó közzétett adatok tévesek.

Lokodi Edit, megyei tanácselnök által leadott dokumentum szerint, 2010-ben pontosan 98 ezer 948 lejt keresett, ami azt jelenti, havonta közel 7500 lejes bért kap. Ez még nem is annyira meglepő, de az összesítésből az is kiderül, hogy más megyék hasonló köztisztviselői ennek az összegnek a felét keresik meg, és az államfő is körülbelül 1500 lejjel kap kevesebbet! A tanácselnök tulajdonába továbbá értékes festmények is tartoznak, és két bankszámla is áll a nevén: egyikben 20 ezer 121 euróval, a másikban közel 239 ezer lejjel.

Ami a polgármestert, Dorin Floreát illeti, a jövedelmi bevallása szerint, tavaly összesen 67 ezer 045 lejt keresett, azaz közel 5600 lejt havonta. Ugyanakkor azt is feltüntette, hogy egy lakóház eladásával 280 ezer euróval lett gazdagabb, illetve nem közzétett értékben birtokol örökölt ékszereket, festményeket és bútrokat. Aztán, közel 32 ezer euró értékű hitel is áll a neve mellett, amelynek visszafizetési határideje 2026.

A városvezetők azonban tiltakoznak az adatok ellen: Lokodi Edit, megyei tanácselnök például a 2010 után megemelt adókra és illetékekre, valamint az akkor még járó jövedelmi kiegészítőkre hárítja a felelősséget. Megerősítette, havi jövedelme nem több 3900 lejnél. Úgyszintén, Dorin Florea, polgármester is hibásnak véli az adatokat. Azt állítja, tévesen másolták át a papírokon lévő számjegyeket, és felcserélték a tavalyi kimutatást az ezelőtt négy évvel leadottal. Az ő fizetése ugyanis 3100 lej, havonta.

Nemcsak a vezető pozíciókon belül vannak komolyabb eltérések a fizetéseket nézve, hanem az is előfordul, hogy egyes alkalmazottaknak nagyobb a jövedelmük, mint a vezetőknek! Paul Cosma, a Megyei Tanács titkára például tavaly 100 ezer 410 lejt keresett, ami meghaladja Lokodi Edit 2010-es jövedelmét is.

Share this post

PinIt
scroll to top