Kikkel osztjuk meg a megyénket?

A Megyei Bevándorlási Hivatal adatai szerint jelen pillanatban összesen 1485 idegen tartózkodik Maros megyében. Közülük 891-en az Európai Unióból jöttek, 594-en pedig nem az Unió tagjai. A részleteket Vasile Suciutól, a hivatal vezetőjétől tudjuk.

Állampolgárságukat illetően, a nem Uniós bevándorlók nagy része (181-en pontosan) Moldova Köztársaságból származik, őket a Törökországból ide költözők követik, szám szerint 117-en. Amerikából is jöttek hozzánk, közülük 54 személy rendelkezik állandó lakhellyel.

Az Unióból hozzánk vándorlók közül csupán 48-nak van állandó lakhelye, 843-an pedig részleges lakhellyel rendelkeznek. Többségük (235-en) Magyarországról költözött át, ugyanakkor Németországból is sokan (211-en) telepedtek le a megyében. Olaszország áll a harmadik helyen, ami a bevándorlókat illeti: innen 147-en költöztek hozzánk.

A Megyei Bevándorlási Hivatal tavaly 17 személynek kínált üzleti indítékból részleges letelepedést Maros megyében. A helyeket főleg Kínából, Indiából és Jordániából foglalták el – ez azt bizonyítja, hogy megyénk iránt inkább az ázsiaiak érdeklődnek.

A hivatalos bevándorlók mellett akadt 27 illegális itt tartózkodó is: 2010-ben összesen 42 törvénytelenül itt élő személyt fedeztek fel a hatóságok, közülük azonban 15-nek volt meghosszabbított és indokolt tartózkodási okmánya (őket tehát legális itt lakóknak nyilvánították). A megmaradt 27 személyt viszont az ország elhagyására kötelezték a Bevándorlási Hivatal felügyelői.

Ami a büntetéseket illeti, a hivatal összesen 54 pénzbírságot rótt ki azon személyekre, akik megszegték az itt tartózkodásukra vonatkozó törvényeket.

Share this post

PinIt
scroll to top