Kinőtte magát a Gyerekfalu

Gyerekfalu korjatek

A vártnál is nagyobb érdeklődésnek örvendett szombaton a Gyerekfalu elnevezésű rendezvény, amelyet június elseje alkalmából szervezett a Regeneráció, a Védem – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete, a RITTE Egyesület valamint a Studium Alapítvány közreműködésével. A társszervezőknek sikerült több mint száz gyermek foglalkoztatásáról és szórakoztatásáról gondoskodnia, emlékezetes gyermeknapot nyújtva kicsiknek és piciknek egyaránt.

A bizonytalan időjárás sem tántorította el a kisgyerekes családokat attól, hogy június elsején tartalmas programot nyújtsanak a csemetéknek. A néhány hónapostól az óvodás-, illetve iskoláskorú gyerekig, mindenféle korosztály ellátogatott szombaton a Kövesdombi Unitárius Templomhoz, a Gyerekfaluba. Az előző alkalmakhoz képest jóval színesebb tevékenységsorozat várta itt a kicsiket és nagyokat. Mindenki talált kedvéhez és korához illő elfoglaltságot.

A belső termek a bábelőadásoknak, a diavetítésnek és meseolvasásnak adtak otthont. Ezeken a programokon zsúfolásig teltek a helyiségek. A résztvevők annál is inkább értékelték például a kétszeri alkalommal is megtartott bábozást, hiszen ennek előadói is gyerekek voltak, a Habakuk társulatot vezető Bartha Júlia tanítványai. A diafilmek megtekintése is rengeteg érdeklődőt vonzott, amely a legjobb bizonyíték arra, hogy az ifjú nemzedék bizony fogékony a régmúlt idők játékaira is.

Gyerekfalu haziko

A Gyerekfalu elmaradhatatlan eleme volt ezúttal is a kézműveskedés. Az ügyes kezűek fakanál- vagy papírbábokat készíthettek, közben a fantáziájukat élhették ki azok a gyerekek, akik kavicsokat színeztek ki, de lehetőség nyílt még festegetésre is, akár színes ceruzával, vagy aki maszatolásra vágyott az udvaron felállított óriás házikó falait kenhette be. Kicsit később ez a házikó vált a labdavezető ügyességi játék utolsó állomásává. További hagyományos és egyszerű gyerekcsalogató programok kínálkoztak még az érdeklődők számára, ilyen volt az aszfaltrajzolás, a körjátékozás és a gyerektorna. A gyerekrendezvény színfoltjaként felbukkantak a bohócok is, akik lufikat tűrögettek és ajándékoztak a lelkesedő csöppségeknek, illetve arcfestés nélkül sem távoztak azok, akik elég türelmesek voltak kivárni a sor végét.

Záróakkordként gyerekkoncerten vettek részt a kiscsaládok. A rendezvény egészére jellemző nagy érdeklődés az utolsó programpontnál sem lankadt: az Unitárius Templom udvara zsúfolásig megtelt a táncos-zenés kedvű gyerekekkel, akiket a Porazoli and Stonehill 4kidz zenekar szórakoztatott. Nem csoda, hogy mindezek láttán a szervezők fesztivál jelleget adnának a jövőben rendezvényüknek.

Trella-Várhelyi Gyopár

Share this post

PinIt
scroll to top