Kiváló magyar és román játékfilmek a 20. Alter-Native-on!

Ahogy azt már megszokhatta a közönség, a versenyfilmek mellett az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szerves részét képezik a játékfilmek is. Ezúttal a szervezők 13 alkotást tűztek műsorra, amelyek zömében idén vagy 2011-ben készültek, és számos elismerést gyűjtöttek be rangos nemzetközi fesztiválokon. Kiemelt szerepet kapnak ebben az évben is a magyar és román játékfilmek – olvasható a filmfesztivál sajtóközleményében.

A fesztivál nyitófilmje Jankovics Marcell egész estés animációja, Az ember tragédiája, amelynek alkotója fődíjat nyert a nemrég zárult szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmszemlén. A forgatókönyvét Madách Imre színműve nyomán 1983-ban írta Jankovics Marcell, a gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után tavaly ért véget.

Szerepel ugyanakkor a programban a marosvásárhelyi Kincses Réka filmrendező első nagyjátékfilmje, a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek. A film az emigráció, az otthonlét és -nemlét kérdését feszegeti.

A román filmipar is képviselteti magát a 20. Alter-Native-on. Megnézheti a közönség többek között Tudor Giurgiu román–francia koprodukcióban készült alkotását, a Csigák és embereket (Despre oameni si melci), amely egy keserédes komédia Románia gazdasági életének útvesztőiről. A nemrég zajlott Varsói Filmfesztiválon a rendezőnek ítélték a zsűri különdíját, és az alkotást meghívták a 2013. június 20–július 1. között tartandó Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválra, amely a világ legrégebbi filmes seregszemléje.

Az ember tragédiája mellett egy román animációs filmet is láthat majd a közönség, Anca Damian Crulic – a túlvilágra vezető út című alkotását. A film alapjául egy nemrégiben történt valós eset szolgál. Az alkotás elnyerte az egyik legrangosabb animációs seregszemle, az Annecy Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, de Locarnóban, Koppenhágában, Varsóban és Isztambulban is kitüntetésben részesült.

A 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál programjában szereplő játékfilmek teljes listája megtalálható a madisz.ro-n.

Share this post

PinIt
scroll to top