Klaus Iohannis államfő leváltotta tisztségéből Laura Codruţa Kövesit

Aláírta hétfőn Klaus Iohannis államfő a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztéséről szóló rendeletet.

Fotó: presidency.ro

Mădălina Dobrovolschi államelnöki szóvivő a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában bejelentette, az államfő – az alkotmánybíróság 2018/358-as döntéséhez alkalmazkodva – aláírta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltásáról szóló rendeletet.

A szóvivő rámutatott, az elnök több ízben is hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt és az ország törvényeit, és mindig ennek megfelelően járt el. Ugyanakkor fontosnak tartja nyomatékosítani, hogy a korrupció elleni küzdelmet nem szabad feladni vagy lassítani.

„A korrupció kihat az állampolgárok életére és Románia fejlődésére. A közpénzeket nem lehet saját vagy csoportérdekekre használni, a közpénzek eltérítésének következménye a kórházak, iskolák, autópályák és a hatékony közigazgatás hiánya. Klaus Iohannis államfő felhívja a figyelmet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének nevétől függetlenül az intézménynek kötelessége folytatni tevékenységét” – fogalmazott Dobrovolschi.

Hozzátette, az államfő kitart amellett, hogy Romániának olyan országnak kell maradnia, amelyben a törvény és az alkotmány mindenek felett áll.

„A korrupció elleni küzdelemben részt vevő egyik intézményt sem szabad nyomásgyakorlásnak vagy hiteltelenítési kísérleteknek kitenni. Klaus Iohannis államfő hangsúlyozza, hogy Romániának jogállamnak kell maradnia” – mondta a szóvivő.

Rámutatott, az államfő szerint az alkotmánybíróság határozatait nemcsak az elnöknek, hanem annak a politikai többségnek is be kell tartania, amely „a jogállamiságra jelentősen kiható törvénymódosításokról dönt”.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter február 22-én jelentette be, hogy „egy jogállamban tűrhetetlen tettei miatt” kezdeményezi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek az elmozdítását. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege február 27-én negatívan véleményezte a miniszter javaslatát, majd április 16-án az államfő is elutasította azt. Ezt követően a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, amely május 30-ai döntésében megállapította: az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az igazságügyi miniszter és az elnök között azáltal, hogy elutasította a Laura Codruţa Kövesi főügyész menesztésére irányuló miniszteri javaslatot. A határozatban azt is leszögezték, hogy az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó rendeletet.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top