Ködös időben is landolhatnak a gépek Marosvásárhelyen

Nem okoz többé gondot a leszállásban a gyenge láthatóság a vidrátszegi repülőtéren: ezután a repülőgépek ködös időben is problémamentesen landolhatnak a kifutón.

A Transilvania repülőtéren ugyanis több olyan berendezést léptettek működésbe, amely a landolás biztonságát szolgálja, a kedvezőtlen látási viszonyok ellenére. A beruházás értéke közel 3 millió euróra tehető.

A Marosvásárhely szomszédságában lévő légikikötő a negyedik az országban, amely rendelkezik a LVO – Low Visibility Operations elnevezésű felszereléssel, ezáltal biztonságossá téve a leszállást a kedvezőtlen látási viszonyok mellett.

Ugyanakkor, a repülőtéren a „Follow Me” nevet viselő navigációs rendszer is működik, amelynek célja az, hogy a landoló repülőgépet a megfelelő módon irányítsa a kifutópályára, egy mozgó LED-égő segítségével, amely különböző üzeneteket („follow me”, „stop”, „wait”, „left/right” vagy „slow down”) közvetít a pilótának, ha a látási viszonyok gyengék.

A Transilvania repülőtér 2000×45 méteres, kiterjesztett kifutópályával rendelkezik, továbbá a repülőgépek elmozdulására alkalmas platformmal, irányfény-berendezéssel és ILS – Instrument Landing System nevet viselő felszereléssel is ellátott.

Az ILS, LVO és irányfény-berendezések költsége megközelíti a 3 millió eurót, amely összegnek egy részét a megyei költségvetésből, maradandó részét pedig a Román Légiirányítás pénzalapjaiból utalták a repülőtérnek.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top