Komoly feladat vár a Nyárádmente Kistérségi Társulásra

2011 április végén írta alá a Környezetvédelmi Minisztérium azt a szereződést, amelynek értelmében a Nyárámente Kistérség, a Kis-Küküllő Kistérség és a Milvus Madárvédelmi és Természetvédelmi Szervezet közösen fogják adminisztrálni a ROSPA0028 Madárvédelmi, a Segesvár környéki ROSCI0186 molyhostölgyesek Natura 2000 természetvédelmi területeket, valamint az erdőszentgyörgyi hamisciprus és a Korond községhez tartozó Firtos-tető természetvédelmi rezervátumokat. Ez összesen több mint 85 000 hektáros területet jelent, aminek felügyelete és természetvédelmi  kezelése nagy kihívás a terület adminisztrátorainak.

Első lépésként egy közel 1 000 000 euró értékű pályázatot nyújtottak be a  POSMEDIU pályázati kiírásra. Sikeres pályázás esetén 3 év alatt elkészítik a terület management tervét, valamint felszereléseket vásárolnak a hatékony menedzsment érdekében.

Addig is szerződést kötöttek a területen létező vadászegyesületekkel, akik egy partnerség keretében vállalják a terület őrzését, amíg a kistérségeknek sikerül kialakítani egy ranger-csoportot.

Hamarosan szakemberek segítségével megkezdhetik a Natura 2000 engedélyek  és jóváhagyások kibocsátásat az azokat igénylőknek. Ugyancsak tervezik a környezetvédelmi engedélyezéshez szükséges dossziék összeállítását is, ezáltal a helyieknek nem lesz szükséges több utat megtenni különböző környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyek beszerzéséhez.

Share this post

PinIt
scroll to top