Kormányhatározattal rendezik a magyar oktatás ügyét a MOGYE-n

Kormányhatározattal rendezik a magyar oktatás helyzetét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), tájékoztatta az MTI-t Máthé András Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője, a bukaresti kormánykoalíció hétfői ülése után.

Az RMDSZ tisztségviselője azt mondta: a bukaresti koalíció megbízta Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnököt, hogy biztosítsa a tanügyi törvényt alkalmazását a MOGYE-n.

Máthé szerint a kormánynak egyetlen törvényes eszköze van erre, az, hogy egy önálló magyar kar megalakításáról hoz határozatot. Az oktatási törvény önálló tagozattá szervezhető magyar főtanszékek létesítését írta elő, ám erről csak a egyetem dönthet: a kormány csak kart hozhat létre – állítják a jogászok.

Az RMDSZ a március 13-i, keddi kormányülésig adott haladékot koalíciós partnereinek arra, biztosítsák a magyar orvosképzés intézményen belüli önállóságát a MOGYE-n, amit az egyetem vezetősége – az új tanügyi törvény rendelkezése ellenére – az egyetemi autonómiára hivatkozva következetesen megtagadott. Máthé szerint a szövetség továbbra is ragaszkodik a keddi határidőhöz.

A koalíciós megállapodásról Roberta Anastase, a román képviselőház elnöke, a Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöke azt mondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a konkrét megoldás megkeresését a kormányra bízták. A PDL más politikusai is úgy nyilatkoztak, hogy a kormányhatározat tartalmáról még nem született döntés, az ügyet a keddi kormányülésen vitatják meg.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ volt elnöke korábban kilátásba helyezte, hogy lemond a kormányban betöltött tisztségéről, ha a koalíció nem képes érvényt szerezni az oktatási törvénynek a MOGYE-n.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top