Körmenet lesz Marosvásárhelyen a román-magyar békés együttélés mellett

Tüntetést szervez két civil egyesület Marosvásárhelyen, közlésük szerint a román-magyar békés együttélés mellett. Az imával egybekötött körmenetet augusztus 11-re tervezik, annak ellenére, hogy ehhez az önkormányzat egyelőre nem járult hozzá – írja a Krónika című kolozsvári napilap.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az új román oktatási törvény biztosította lehetőségek ellenére az intézmény román többségű szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Júliusban az okozott felháborodást, hogy az általános orvosi karon a 80 költségtérítéses hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg. Ezt később korrigálták, 40 helyet biztosítva a magyar tagozatnak.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), valamint a kolozsvári állami magyar nyelvű egyetem újbóli létrehozásáért tevékenykedő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) még júliusban kérvényezte Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesternél az augusztus 11-i főtéri megmozdulás engedélyezését.

Mivel a városi önkormányzat illetékes bizottsága most csütörtökön elutasította a kérelmet, pénteken újabb kérelmet nyújtanak be a városházára a szervezők.

A helyi rendőrség igazgatója, Valentin Bretfelean, aki egyben a demonstrációt elutasító önkormányzati bizottság elnöke, a Krónikának elmondta, hogy nem tartja helyesnek a kezdeményezést, szerinte az orvosi egyetem belügyeire az egyetemi autonómia keretein belül, nem az utcán, hanem az intézmény falain belül kell választ keresni.

Hasonló álláspontra helyezkedett Dorin Florea polgármester, a tanintézmény egykori diákja, aki a napilapnak elmondta, hogy amennyiben a szervezők mégsem mondanak le a tiltakozó akcióról, és a városháza beleegyezése nélkül megszervezik azt, komoly bírságokra számíthatnak.

A RMOGYKE augusztus 11-ére nem csak Marosvásárhelyen, hanem tizenkét európai fővárosban is megmozdulást készül szervezni. A néma tüntetők fáklyával vagy gyertyával a román nagykövetségek elé vonulnának, ahol a marosvásárhelyi orvosi egyetem diákjai és tanárai közötti egyenjogúságért imádkoznának.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top