Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély – a sors kezére bízva

Erdélyben több olyan történelmi műemlékké nyilvánított épület is található, amelyet a sors kezére bíztak, amellyel nem törődik senki, amely a senki tulajdona, amelyet a felújítás és karbantartás helyett az összeomlás, az eltűnés veszélyének tesznek ki. Egy ezen épületek közül a radnóti Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély.

A kastély valamikor a gyulafehérvári Római Katolikus Egyház tulajdonában volt, azután mezőgazdasági iskola működött benne. Jelenleg a senkié. A gazdátlanság meg is látszik az épületen: a falai omladoznak, tetőzete beszakadt, egykori pompájának hűlt helye sincs. Mint ahogyan hamarosan magának a kastélynak sem lesz, ha sürgősen nem lép közbe valaki annak renbetételéért.

A Római Katolikus Egyház 2003-ban elindította a visszaigénylést, ennek folyamata azonban 2007-ben megszakadt. Szász János, a Római Katolikus Egyház igazgatója úgy nyilatkozott, a kastély nem került még vissza az egyház tulajdonába. Arról pedig, hogy mi okból állt le a visszaigénylési folyamat, csak annyit tud, hogy a kastély területén más építmények is találhatók, és valószínűleg ezek tulajdonosi joga bonyolíthatta, majd állíthatta le az ügyet.

Nicolae Băciuţ, a Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője szerint a kastélyt meg lehetne vásárolni, azaz magán kezekbe kerülhetne, amennyiben a jogi folyamat tisztázódna és lezárulna. Addig azonban várni kell, az épület pedig tovább roskadozhat.

A helyi hatóságok is tétlenek az ügyben. Ioan Nicoară, Radnót polgármestere úgy nyilatkozott, nem tudnak közbelépni, mivel a kastély nem képezi a tulajdonukat. Csak annyit tehetnek, hogy megsürgetik a bukaresti ítélőbizottságot, hogy gyorsítsa fel a visszaigénylést. Illetve, a másik megoldás az lenne, hogy a Kulturális Minisztérium megváltoztatja a tulajdonost, és a helyi önkormányzatnak ítéli az épületet – magyarázta a polgármester. Amennyiben ez megvalósulna, európai pénzalapokra lehetne pályázni, vagy akár magán úton, partneri kapcsolatokból is fel lehetne újíttatni a kastélyt – egészítette ki Ioan Nicoară.

A Kornis-Rákóczi-Bethlen kastélyt 1545-ben építtette Bogáti Gáspár, reneszánsz stílusban. A Bethlenek birtokában volt 1885-ig, amikor Bethlen Márk elveszítette a kastélyt egy kártyajáték tétjeként. A nyertes, Haller Jenő gróf pedig az Erdélyi Római Katolikus Egyháznak adományozta.

Share this post

PinIt
scroll to top