A környezetvédelmi ügynökség szerint tizedére csökkent az Azomures környezetszennyezése

Az idei év során rögzített adatok alapján a marosvásárhelyi Azomureş kombinát ammóniaszennyezése 90 százalékkal, azaz tizedére csökkent, jelentette be a prefektusi hivatal szerdai ülésén Dănuţ Ştefănescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

azomures-szennyezes

„A tavalyi évhez képest, az idei év első nyolc hónapjában mért ammóniaszennyezés csupán húsz esetben, mindössze fél órára lépte túl az ammóniakibocsátás megengedett határértékét, a tavaly észlelt 160 hasonló esethez képest. Marosvásárhelyen érezhető a levegő minőségének javulása, ami az Azomureş károsanyag-kibocsátásának a megszüntetését célzó fejlesztéseknek köszönhető” – fejtette ki Dănuţ Ştefănescu.

Maros megye prefektusa, Lucian Goga örvendetesnek nevezte a hírt, különösen amiatt, mert a vegyipari kombinát a megye legfontosabb munkaadói közé tartozik.

“Örülök, hogy az Azomureşnek sikerült megoldania a problémát. Rendkívül örvendetes, hogy az ammóniaszennyezés a tizedére csökkent, és remélhetőleg hamarosan a zajszennyezéssel kapcsolatos problémákat is sikerül orvosolni (…) Úgy gondolom a vállalat bizonyította komolyságát” – mondta a prefektus.

Január elején a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnak, az év elejétől érvényes környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, több millió euró értékben végzett korszerűsítéseknek köszönhetően, sikerült megszereznie a tíz évre érvényes integrált környezetvédelmi engedélyét.

Share this post

PinIt
scroll to top