Kovászna megyében elfogadták, Maros megyében elutasították a népszavazás kiírását

Kovászna megye önkormányzata elfogadta, Maros megye önkormányzata elutasította azt a polgári kezdeményezést, hogy hogy december 8-án tartsanak népszavazást a székelyföldi megyéket magába foglaló fejlesztési régióról. Hargita megyében november 27-én döntenek a népszavazásról.

szavazas

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kovászna megyei közgyűlés 26 támogató, és négy ellenszavazattal döntött a népszavazás kiírása mellett. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szorgalmazott népszavazást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői is megszavazták. A referendum megszervezésére 300 ezer lejt (közel 20 millió forintot) különített el a testület.

A népszavazáson azt a kérdést teszik fel a lakosságnak: „Egyetért-e azzal, hogy Kovászna megye Hargita és Maros megyékkel együtt egy fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely központtal?”.

A maszol.ro portál Tamás Sándor, háromszéki tanácselnököt idézte, aki abbéli reményét fejezte ki, hogy a határozatot sem jogilag, sem formailag nem lehet kifogásolni.

A Maros Megyei Tanácsban 14-en támogatták, 19-en ellenezték a népszavazási kezdeményezést, egy személy tartózkodott.

“Nem etnikai, hanem politikai szavazás történt, hiszen egy román képviselő is mellettünk szavazott, egy pedig tartózkodott” – nyilatkozta az MTI-nek Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke.

Brassai szerint a kezdeményezéssel sikerült egy olyan helyzetet teremteni, amely reményt ad arra, hogy a kérdésre a közeljövőben még visszatérhetnek. Hozzátette, a román képviselők megnyilvánulásaiból az derült ki, hogy a kezdeményezést ők is érdemesnek tartják a továbbgondolásra.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, azért halasztották november 27-ére a tanácsülést, amelyiken napirendre tűzik a népszavazás kiírását, hogy támadhatatlan tervezetet terjesszenek az önkormányzati testület elé.

“Nem a határidőket nézzük, hanem a célt” – jelentette ki Borboly Csaba.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat a december 8-ára tervezett megyei népszavazások kiírására. A szövetség tervezetét a három megyében a kitűzött október 14-i határidő előtt több mint százezren írták alá.

Share this post

PinIt
scroll to top