Közhasznúvá nyilvánítanák az Aranykakast

Szerda reggeli sajtótájékoztatóján, Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere, a marosvásárhelyi önkormányzatnak a város műemlék jellegű épületeihez való viszonyulásáról beszélt. A marosvásárhelyi felújításra szoruló épületek közül az egykori Bürger-házról (volt Aranykakas), valamint a régi vármegyeházáról tett említést az alpolgármester.

Aranykakas

A Kossuth utca végében levő Aranykakas elé már évekkel ezelőtt hatalmas táblákat is kihelyezett a polgármesteri hivatal azzal a felirattal, hogy az épület nem a város tulajdona, hanem a bukaresti Romarta cégé. Peti András beszámolt arról, hogy legutóbb 2012-ben igényeltek jóváhagyást a felújítás és korszerűsítés érdekében, de azóta, semmi egyéb nem történt, viszont a törvény szerint, a teljes pusztulás megakadályozása végett a városháza kérheti az ingatlan közhasznúvá nyilváníttatását multikulturális, multifunkcionális központ létrehozása céljából. Ha ezt sikerül elérni, a kulturális minisztérium jóváhagyásával kérhető a kisajátítás, amit a kormány egy rendelettel tehet meg. A legutóbbi önkormányzati ülésen döntés született arról, hogy a város fedezné a költségeket – mondta az alpolgármester.

A Bolyaiak terén található egykori vármegyeházának a felújítását is szorgalmazzák. Az épületben jelenleg a képzőművészek műhelyei működnek. A felújítási munkálatok idejére ideiglenesen más helyet biztosítanának a szobrászoknak, festőknek, grafikusoknak.

A sajtótájékoztatón szó esett a város egy másik sajátos, műemlék jellegű épületéről is: a régi szülészettel szemben található, Bernády György által építetett egykori iskoláról, amely az utóbbi évtizedekben óvodaként működött. Jelenleg 3,7 millió lejes beruházással tart a felújítás. A tervek szerint, a munkálatok befejezése után, a város legkorszerűbb óvodája fog ebben az épületben működni.

Forrás: maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top