Közmeghallgatás a MOGYE helyzete kapcsán

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nyílt közvitát szervez az Advocacy Akadémia és az 52 Koalíció Egyesület marosvásárhelyi fiókjának támogatásával, a kormány által elfogadott, a MOGYE struktúráját módosító határozat kapcsán.

Ennek értelmében csütörtökön, 2012. március 22-én, délelőtt 11 órától nyílt közmeghallgatásra kerül sor, amelyre hivatalosak az egyetemi szféra képviselői, politikusok és állampolgárok.

Azon személyeket, akik felszólalnának és nyíltan fejeznék ki véleményüket a MOGYE helyzetével kapcsolatban, arra kérik a szervezők, hogy továbbítsák email-ben a megalapozott hozzászólásukat, mert csak a beérkezett vélemények fognak verbálisan is elhangozni a meghallgatáson. Ezek beküldési határideje szerda, azaz 2012. március 21., délután 18 óra. A megadott emailcím pedig a következő: consultarepublica@umftgm.ro.

Az így összegyűlt hozzászólásokat szakbizottság ellenőrzi és elemzi, ezekről végül egy jelentés is készül, amelyet az Oktatási Minisztériumnak továbbítanak az illetékesek. Ligia Voro, újságíró és az 52 Koalíció marosvásárhelyi képviselője úgy nyilatkozott, a bizottság az ország orvosi és gyógyszerészeti egyetemeinek jelenlegi és volt rektoraiból áll össze. Ennek pedig csupán 1 nap áll a rendelkezésére, hogy összefoglalja a közmeghallgatás alatt felmerülő nézőpontokat. Rövid az idő, de szemmel kell tartaniuk a kormány által megszabott határidőt, amely március 23-án lejár – részletezte Voro.

Az érdekeltek az alábbi kérdésekre fogalmazhatják meg válaszaikat, hozzászólásaikat:

– Az Ön véleménye szerint máig a kormány és a MOGYE tiszteletben tartotta az egyetem autonómiáját, az 1/2011-es Oktatási Törvényt, illetve egyes európai irányelveket?

– Milyen előnyei és hátrányai lennének a határozat érvénybe léptetésének a hallgatókra, illetve a páciensekre nézve?

– El lehetne tekinteni a Román Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) előírásaitól, amennyiben ezt egy kormányrendelet írja elő, az egyetem Szenátusának ellentmondásával?

– Ön szerint jelenleg „jól megalapozott helyzet” adott ahhoz, hogy a kormány közbelépjen és létrehozzon egy új kart a MOGYÉ-n?

– Ön szerint jelen pillanatban tiszteletben tartják a MOGYÉ-n a multikulturalitást és többnyelvűséget?

– Ön szerint szükséges lett volna betartani az 52/2003-as, a döntéshozás átláthatóságára vonatkozó törvény előírásait, az 1/2011-es Oktatási Törvényre és a MOGYÉ-re vonatkozó kormányrendeletre nézve?

– Ön szerint a MOGYE helyzete mennyire hat ki, mennyire jelent majd előzményt a többi egyetemeken létrehozandó karok ügyében?

A MOGYE közintézményként és jogi személyiségként működik, orvosi – egészségügyi szakterületen. Jelenleg háromnyelvű oktatás zajlik az intézményben: román, magyar és angol. A MOGYE 4500 hallgatót tart nyilván, melynek 58%-a román és 39%-a magyar nyelvű tagozaton tanul, míg 3%-a angol nyelvű képzésekre jár. A tanárok statisztikai felállását tekintve, 70%-uk román, míg csupán 30%-uk magyar anyanyelvű pedagógus.

Share this post

PinIt
scroll to top