Közös megemlékezés Marosvásárhelyen az aradi vértanúkról

A romániai magyar politikai szervezetek közösen emlékeznek meg Marosvásárhelyen október 6-án az aradi, valamint a marosvásárhelyi székely vértanúkról – jelentették be pénteken az erdélyi városban.

A Népújság című helyi napilap internetes oldalán közölt tudósítása szerint Benedek István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei elnöke és László György, a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei szervezetének elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a három magyar politikai alakulat közös megemlékezést tart október 6-án.

Csegzi Sándor, az RMDSZ marosvásárhelyi választmányának elnöke kiemelte: a közös megemlékezés jó alkalom arra, hogy a három szervezet megmutassa Marosvásárhelyen egyértelmű összefogási szándékát. Jakab István szerint a közös rendezvény azt is jelzi, hogy egységesek tudnak lenni minden olyan ügyben, amely fontos a magyarság számára.

Eredetileg a magyar politikai szervezetek egy tüntetést is terveztek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet miatt, ahol a román többségű egyetemi szenátus a nyáron nem tette lehetővé a magyar tagozat megalakulását. Benedek István szerint hamarosan megoldódhat az egyetem magyar tagozatának ügye, ezért egyelőre elhalasztják a tüntetést.

A civil szervezetként működő, Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete az erdely.ma hírportál szerint közleményben pontosította, hogy amennyiben október 6-ig nem rendeződik megnyugtatóan a magyar tagozat sorsa, megtartják a tüntetést csütörtökön.
Az egyetem román többségű szenátusa olyan egyetemi chartát fogadott el, amely nem teszi lehetővé a magyar tagozat megalakítását a felsőoktatási intézményben, amely Erdélyben egyedül biztosítja a magyar orvosképzést.

A chartát a román oktatási minisztériumnak még jóvá kell hagynia. Az egyetem magyar oktatói és a romániai magyar politikai szervezetek egyaránt azt remélik, hogy a minisztérium visszautasítja a chartát, mivel a magyar szervezetek szerint a szabályzat nem tartja tiszteletben az új román oktatási törvényt. Ez ugyanis kimondja, hogy az olyan multikulturális egyetemeken, mint amilyen a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a nemzeti kisebbségek nyelvén zajló oktatást külön tagozatba szervezhetik.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top