Közvélemény-kutatás: Ponta megnyerné az elnökválasztást

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő megnyerné az államelnök-választást Romániában, akármelyik potenciális ellenféllel kerülne össze a második fordulóban – derült ki egy október utolsó napjaiban készült közvélemény-kutatás adataiból, amelyeket pénteken ismertetett a bukaresti sajtó.

victor-ponta

A felmérés szerint Ponta 58 százalékkal nyerne liberális koalíciós partnere, Crin Antonescu ellen, illetve 64 százalékkal Mihai Razvan Ungureanu volt jobbközép miniszterelnök ellen, ha most rendeznének elnökválasztást. A baloldali kormányfő még biztosabb – 67 százalékos – győzelmet aratna, ha a jobboldal Elena Udrea volt turisztikai minisztert indítaná.

Az európai parlamenti választásokon a közvélemény-kutatás szerint a szociáldemokraták (PSD) a voksok 41 százalékára számíthatnak, míg a liberálisok (PNL) 20, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 18, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 5 százalékot szerezne.

A kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) alapokmánya szerint az USL miniszterelnökét a szociáldemokraták, közös államfőjelöltjét pedig a liberálisok adják. Az egyre éleződő koalíciós feszültségek közepette azonban a román média azt valószínűsíti, hogy az USL már a tavaszi európai parlamenti választások előtt felbomlik, és a szociáldemokraták saját jelöltet indítanak a jövő év végi elnökválasztáson.

Victor Ponta eddig minden megszólalásában cáfolta, hogy megpályázná az államfői tisztséget, arra hivatkozva, hogy az USL közös államfőjelöltje Crin Antonescu liberális pártelnök.

A CSCI közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a szociáldemokratákhoz közel álló Romania TV hírtelevízió tette közzé.

Share this post

PinIt
scroll to top