Közvitára bocsátották a MOGYÉ-re vonatkozó Kormányrendeletet

A kormány tegnap, azaz kedden, március 13-án elfogadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megalapítandó magyar nyelvű karra vonatkozó Kormányrendeletet. A projektet 10 napos közvitára bocsátották, az Oktatási Minisztérium honlapján.

Az országvezetők döntésének értelmében, a jogszabállyal alátámasztott tervezet szerint a MOGYÉ-n létrehozzák az új kart, magyar nyelvű oktatással – több mint 300 hallgató számára, valamint angol nyelvű oktatással – 50 egyetemista számára.

Cătălin Baba, oktatási miniszter tegnap úgy nyilatkozott, A MOGYE immár multikulturális és többnyelvű intézmény, amely magyar, román és angol nyelvű oktatási programokat tesz lehetővé az orvostan- és gyógyerészhallgatói számára, eleget téve az európai oktatási rendszer követelményeinek – értesült a a Mediafax.

A miniszter hozzátette, az új kar keretén belül 50 helyet tesznek szabaddá a magyar hallgatók számára általános egészségügyi asszisztensi szakon, legtöbb 200 helyet orvosi szakon, és 75 szabad helyet gyógyszerészeti szakon. A szülész szakon 25, a fogorvosi szakon 140 szabad hely áll a hallgatók rendelkezésére, úgy magyar, mint román nyelven – magyarázta Baba, aki szerint a MOGYÉ-n ezentúl fele-fele arányban folyik majd az oktatás magyar, illetve román nyelven.

A módosítások a 2012–2013-as tanévkezdéskor lépnének érvénybe.

Amikor a rendelet bekerül a Hivatalos Közlönybe, a MOGYE megkezdheti az intézkedéseket az új kar létrehozása körül. A szervezést olyan mértékben kell megoldania az egyetemnek, hogy a 2012–2013-as tanévkezdéskor minden a legnagyobb rendben működhessen – olvasható a projektben.

Constantin Copotoiu, a MOGYE rektora úgy nyilatkozott, nem ellenzi a magyar nyelvű oktatást, viszont egy ilyen rendszer létrehozásával csakis a magyar hallgatók veszítenének. Copotoiu szerint kevés a magyar oktató a MOGYÉ-n, ezért drasztikusan csökkenteni kellene a magyar egyetemisták számát, ha figyelembe veszik a Román Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) követelményeit. Ez ugyanis azt írja elő, hogy 1 oktatónak 5 diák járhat, jelen pillanatban azonban 124 magyar oktatóra 1755 hallgató jutna a MOGYÉ-n.

A Kormányrendelet jóváhagyása kapcsán Mihai Răzvan Ungureanu, miniszterelnök az Antena 3-nak úgy nyilatkozott, a kormány nem kötött kompromisszumot senkivel. A koalícióban ugyanis megszületett az egyezség a MOGYE sorsával kapcsolatban, ezt követően a kabinet technikai úton reagált, és nem közvetített a kormányzásban lévő pártok között – írja a Mediafax.

Share this post

PinIt
scroll to top