Krízishelyzet: ártámogatott gyógyszerek nélkül maradtak a rák- és cukorbetegek

Még múlt héten kiürültek a rákbetegeknek és cukorbetegeknek járó orvosság-tartalékok, továbbá azon személyek is ártámogatott gyógyszer nélkül maradtak, akik szervátültetés miatt kényszerülnek gyógyszeres kezelésre.

A Maros Megyei Egészségügyi Biztosítóház a gyógyszertárak jóindulatára hagyatkozik, és reméli, hogy azok továbbra is kedvezményesen adják ki a szükséges orvosságokat, amelyekért visszakapják majd a hiányzó összeget.

A Biztosítóház szerint, már értesítették a megye patikáit a fennakadásról, ugyanakkor arról is tájékoztatták azokat, hogy a nem ártámogatott gyógyszerek ártámogatottként való kibocsásása során felhalmozódó pénzösszeget a márciusi hónap folyamán törleszti számukra az intézmény, amikor újabb költségvetés-kiegészítésben részesül.

A megye patikái úgy döntöttek, továbbra is kiadják a betegeknek a receptre felírt gyógyszereket, holott a Biztosítóház így is 100 napos késéssel számol a számlák visszafizetésében. Hogy pótolni tudják a gyógyszerkészletüket, a patikusok átengedték a törlesztésre váró számlákat a gyógyszerszállítóknak.

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház szerint, a jelenlegi helyzet a következő hónapokban is megismétlődhet, ugyanis az állam havonta 1 millió 700 lejt utal át csupán a Biztosítóháznak, a szükséges összeg pedig 2 millió 300 ezer lej lenne ahhoz, hogy a keret fedezze a szükségleteket.

Share this post

PinIt
scroll to top