Kutyakiállítás Marosvásárhelyen

Négylábú szépségek veszik birtokba a marosvásárhelyi várat a hét végén. A kelet-európai ebmustrák legrangosabbikának számító eseményről – a Dracula Golden Trophy Nemzetközi Kutya-kiállításról – a szervező Maros Megyei Ebtartók Egyesületének elnöke, Lokodi Csaba Zsolt számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón.

– Negyvenéves az egyesületünk és ez lesz a negyvenedik kiállításunk.

Míg tíz évvel ezelőtt egy közepes méretű rendezvénynek voltunk a házigazdái, néhány éve Románia legnagyobb, nemzetközileg elismert kutyakiállítását mondhatjuk a miénknek, amelyet hagyományosan szeptember első hétvégéjén szervezünk meg. Az idei versenyre 800 ebet neveztek be, 300-at Romániából és 500-at a határon túlról. A kiállításon 28 ország képviseltetik, a külföldi vendégek közül legtöbben – 150-nél is több négylábúval – Oroszországból érkeznek. Az érdeklődés nagyságát illetően Finnország áll a második helyen, de a korábbi évekhez hasonlóan a többi északi ország sem marad le, itt lesznek a svédországi, norvégiai, dán kutyatenyésztők is. Meg persze Németországból és más európai országokból is jönnek résztvevők. A létező 300 kutyafajból több mint 150-nel találkozhatnak az érdeklődők. Olyan ritkaságokat is láthatnak majd, mint a papillon vagy a coonhound, amelyből egész Európában mindössze 6-7 példány található – tájékoztatott a Maros megyei egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk, a versenyzőket nemzetközi – többek között orosz, portugál, venezuelai tagokból álló – zsűri értékeli, jelen lesz a Román Ebtartók Egyesületének elnöke és a nemzetközi egyesület államtitkára is. Bár a szervezők arra számítottak, hogy a gazdasági válság miatt kevesebben fizetik be a nevezési díjat, mint tavaly, a résztvevők száma a korábbi évekhez képest nem csökkent.

A versenyprogram szombat reggel 9 órakor a hazai megmérettetéssel kezdődik, a nemzetközi szépségpróba délután 3 órakor rajtol. A nap látványos műsorral zárul, melynek során az is kiderül, mi köze a legendás erdélyi vérszívónak az ember legjobb barátjához. Vasárnap délelőtt 11 órakor újabb nemzetközi, versennyel egybekötött kiállításra kerül sor, melyet – a két szombati kiállításhoz hasonlóan – a fajtagyőztesek legszebbjének megválasztása, a Best in Show követ. A rendezvényre 10 lejes napijeggyel lehet belépni, a 15 év alatti állatbarátok ingyen szurkolhatnak a kutyaszépségeknek.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top