Lassan lezárják a hegyi gyalogutakat

Jobb kerülni a hegyekben mászkálást – figyelmeztetnek a hegyimentők. Az utóbbi napok havazásai ugyanis veszélyessé tették a túrákra alkalmas útvonalakat. Az 1500 méter fölötti térségekben vastag hótakaró alakult ki, az ilyen helyekre való kalandozás pedig életveszélyes is lehet – állítják a szakemberek.

Országszerte több túraút vált már használhatatlanná a kiadós havazás miatt, és a lavinaveszély is fennáll bizonyos hegyvonulatokban.

Maros megyében még szabadok a hegyi utak, azonban a hegyimentők így sem ajánlják a túrázást: a hideg szél és a csapadékos időjárás kedvezőtlen a mászkálásra. A Kelemen és a Görgényi havasokban a hóréteg vastagsága 10–15 centiméter, amely az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár tovább is vastagodhat – nyilatkozta tegnap Kovács Róbert, a Megyei Hegyimentő-egyesület elnöke.

Aki a cudar idő ellenére is a hegyekbe vágyik, megfelelő felszerelés nélkül semmiképp se induljon útnak – hívják fel a figyelmet a szakemberek. A meleg és vízálló öltözet, a jól tapadó cipő, az élelem és a melegen tartott folyadék, valamint a speciális támaszbotok elengedhetetlenek a mostani gyalogtúrákhoz.

Share this post

PinIt
scroll to top