Lavinát indított a Facebookon a zsebtolvajok lebuktatása. A módszer egyébként törvénytelen.

A marosvásárhelyiek kezükbe vették az igazságszolgáltatást a buszos tolvajokkal szemben, a facebookos polgári kezdeményezés azonban emberi jogokat sért. A „tolvajokat védő” újságírót is helyretették – számol be a Transindex.

A marosvásárhelyi közszállítási eszközökön feltűnő zsebtolvajok leleplezésére, bemutatására szolgáló În Atenţia Pasagerilor Târgumureşeni – A marosvásárhelyi utasok figyelmébe elnevezésű oldalt hoztak létre hétfőn a Facebookon. Bár az oldal tartalom szempontjából mindeddig szegényes, annál nagyobb érdeklődés övezi.

A lap céljának leírása kíséretében egy 50 év körüli, a „tolvajok anyjának” titulált nőről készült fotót töltöttek fel, majd állítólagos nevét, becenevét és születési dátumát is közzétették. A fotót pár nap alatt 2539-en osztották meg, 514-en lájkolták, 268 komment érkezett hozzá, de az oldalnak is viszonylag nagy és gyorsan gyarapodó a rajongótábora: már 1211-en lájkolták.

Az oldal létrehozói a kezdeményezés célját ismertetik a fotót kísérő szövegben: „A kampány egy roma származású bűnöző banda ismertetése érdekében indult, amelynek tagjait többé-kevésbé ismerik a marosvásárhelyiek. A bűnözők évek óta tevékenykednek a Siletina Impex cég közszállítási eszközein, de eddig a hatóságok nem tettek semmit a csoport felszámolása érdekében, az idős vagy figyelmetlen utasokat így szabad prédává változtatták” – írják az oldal kezdeményezői.

Szerintük a bűnöző csoport 4-5 tagot számlál, információik szerint ezek a személyek egy 40 és egy 50 év körüli nő, egy 30 és egy 25 év körüli férfi, az esetleges ötödik tagról pedig nincs leírás. Azt ígérik, hogy a Facebook-oldal keretében megosztják a „bandatagokról” készült fotókat, amint sikerül lefényképezni őket.
A kezdeményezők továbbá arra buzdítják az oldal látogatóit, hogy osszák meg a fotókat, és lépjenek fel a „bandatagok” leleplezése érdekében.

Tolvajprofilokat is ismertetnek
A felhívást egy zsebtolvaj-profilról szóló leírás követi, egy Tudorel Butoi nevű kriminálpszichológusra hivatkozva. Az idézett szakember két csoportba sorolja a zsebtolvajokat, a profikat „zongoristáknak” nevezi, a kevésbé szakszerűen „dolgozókat” pedig „faragatlanoknak”.

Az első csoportba tartozók szerinte nagyobb bandákban dolgoznak, sokszor legalább egy nő bevonásával. Megállókban ücsörögnek, és úgy viselkednek, mintha nem ismernék egymást. A buszra való felszállást követően kipécéznek maguknak egy áldozatot, aki legtöbbször egy sok csomaggal rendelkező, vagy olvasó utas. A cselekvési módszerük a tülekedés szimulálása, sokszor lökdöséssel társítva: például az áldozatot balról lökdösik, és közben a jobb zsebéből lopják ki az értékeket. A lopott holmit azonnal továbbadják társaiknak, hogy leleplezés esetén ne legyen náluk bizonyíték.
További módszerük, hogy lopáskor egy sállal leplezik kezüket, hogy az utasok ne láthassák, mire készülnek. A „faragatlan” zsebtolvajokkal ellentétben, akik gyakran pengékkel felszerelkezve lopnak, és leleplezésük esetén erőszakhoz folyamodnak, a rajtakapott „zongoristák” bocsánatot kérnek, szerénynek mutatkoznak, így gyakran elkerülik azt, hogy az áldozat feljelentést tegyen ellenük a rendőrségen.

Noha a kezdeményezés kapcsán egyértelműen felmerül az emberi jogok megsértésének kérdése, a hirtelen érkező népszerűsége a marosvásárhelyiek elkeseredésére utal, akik a hatóságoktól már hiába várják a megoldást, így úgy döntöttek, saját kezükbe ragadják a kezdeményezést.

Ez egyébként a beérkező kommentekből is kiderül: egy Facebook-felhasználó arra panaszkodik, hogy a bűnözők már évek óta lopnak az utasoktól, azonban eddig a rendőrség semmiféle intézkedést nem hozott annak érdekében, hogy feloszlassa a csoportot. Egy másik tudni véli, hogy a 17-es és a 18-as busz vonalán tűnnek fel a zsebtolvajok, és leginkább csúcsforgalomban szeretnek „dolgozni”.

Egy kommentelő egy barcelonai rendőr módszerével példálózik, aki a metróra felszálló zsebtolvaj láttán belefúj a sípjába és fennhangon figyelmezteti az utasokat: tolvaj szállt fel közéjük, mindenki vigyázzon értékeire, poggyászára. Megjegyzi, a marosvásárhelyi rendőrség tagjai inkább az iroda melegében üldögélnek, mintsem hogy terepre menjenek és „rendet csináljanak” a buszokon.

Az elégedetlenkedők nemcsak románul, hanem magyarul is publikálják a hozzászólásukat, de ez esetben senkinek nem okoz problémát a nyelvi korlát, hiszen közös ellenségükre, a zsebtolvajokra koncentrálnak.

Az oldal üzemeltetője szerint az érdeklődő újságíróval van a baj
A Facebook-oldal működtetőjét egy nem nyilvános üzenetben keresték meg a portál újságírói, arról érdeklődve, hogy emberjogi szempontokat figyelembe véve korrekt lépésnek értékeli-e a kezdeményezést, hiszen nyilvánosan tolvajnak nevez egy több ízben feltöltött és számtalanszor megosztott fotón szereplő személyt. Ugyanakkor azt is meg szerették volna tudni, hogy a jelenség elleni fellépésnek miért ezt a módját választotta, illetve a rendőrségen tett-e valaha is feljelentést.

Választ a kérdésekre ugyan nem kaptak, sértegetésnek szánt megjegyzéseket annál inkább. A románul érkező válasz fordítását teljes terjedelemben közöljük: „Soha nem hallottam arról a médiatrösztről, amelynél ön dolgozik, de amíg nem igazolja magát, addig semmi okom nincs arra, hogy válaszoljak! És különben is, a médiatrösztöket csak a rating növelése érdekli, és tesznek arra, hogy jól mennek-e a dolgok ebben az országban. Szép estét kívánok! És közlöm a személyesnek szánt üzenetedet, ha már nem akartad nyilvánosan feltenni a kérdéseidet! Ha már újságíró vagy, légy, apukám, újságíró! P.S. Interjúért időpontot kell kérni, tisztelt hölgyem! Semmiféle jogod nincs felelősségre vonni, mintha a rendőrségen lennék kihallgatáson. Ha a rendőrök érdektelenek, én nem leszek az! Jó munkát! És igen, ezernyi bizonyítékom és tanúm van, kedves kompetens újságíró! Menj és tegyél meg két kört a trösztödben, és hagyj békén minket, hogy védekezzünk ahogy tudunk a semmirekellő tolvajok ellen. Tőlem ratingra nem teszel szert, ülj nyugton, asszony!”

A közszállítási cég tehetetlen
Az oldalon megszólaló marosvásárhelyiek által jelzett probléma létezését a Siletina Impex közszállítási vállalat nem tagadta. A Transindex megkérdezésére azt válaszolták, a Facebook-oldalon bemutatott jelenség valós, amelyről mind nekik, mind a rendőrségnek tudomása van. A zsebtolvajok ellen számos kampányt indítottak, jelenleg is zajlik az utasok figyelmeztetése. A buszokat öntapadósokkal látták el, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a vásárhelyiek kitettek a zsebtolvajoknak a zsúfolt megállókban, buszokon.

„Egyik kampányunk során egy felvételt készíttettünk egy televízióstúdióban, a zsebtolvajok jelenlétére figyelmeztető anyagot a sofőrök játszották le a buszokon az utasoknak, ennek ellenére a jelenséget nem tudtuk felszámolni. A jegyellenőreink is folyamatosan szólnak az utasoknak, figyeljenek a zsebtolvajokra. Állandó utasaink tudják, miként kerüljék el azt, hogy a zsebtolvajok áldozataivá váljanak, azonban a faluról beutazók és az idős emberek sokszor ezeknek a parazitáknak – azt gondolom, nevezhetem így őket – a hálójába esnek” – közölte a Transindex-szel a Siletina Impex képviselője. Hozzátették, buszvállalatként jogilag nem léphetnek fel a tolvajok ellen, az utasok informálása az egyetlen eszköz, amellyel harcolhatnak a jelenség ellen.

Civil vélemény: helytelen a kezdeményezés
Koreck Mária, a Marosvásárhelyen tevékenykedő Divers Egyesület elnöke elmondta, emberi jogok szempontjából helytelen a kezdeményezés, hiszen tolvajként állítják be a feltöltött fotón levő személyt. Ennek ellenére nehéz lesz fellépni a kezdeményezés ellen, hiszen az oldal nagy népszerűségnek örvend, a fotó megosztását nem lehet megfékezni, valóságos lavina indult be. Hozzátette, egyszerűbb lenne a kezdeményezést leállítani, ha egy közintézmény állna mögötte, azonban a jogi helyzet miatt magánszemélyek, civilek ellen körülményes fellépni.

A rendőrség előbb kivizsgál
Livia Popa felügyelő, a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője nem kívánt látatlanban nyilatkozni a kezdeményezésre vonatkozóan. Annyit megjegyzett, a rendőrségnek meg kell vizsgálnia, valamilyen törvénybe ütközik-e az oldal tartalma, azonban valakiről fotót az illető személy beleegyezése nélkül tilos közzétenni.

Hogy milyen módon lép fel a rendőrség a zsebtolvajokkal szemben, elmondta: a rendőrség több megelőző és felvilágosító kampányt is bonyolít a tömegszállítási eszközökön előforduló lopások kapcsán. A rendőrség azonban nem engedheti meg magának azt, hogy gyanúsított személyek fényképét közzétegye, hiszen egy végleges és visszavonhatatlan bírósági végzés hiányában létezik az ártatlanság vélelme – tette hozzá.

Fotó: facebook.com

Forrás: Transindex.ro

Share this post

PinIt
scroll to top