Legyen a köpeci szil az Év Fája Európában! Szavazz!

Idén második alkalommal kerül sor az Év Fája Európában elnevezésű versenyre, melyet a tavaly a Csíkszentléleki Hárs nyert meg, idén a Köpeci Szil pályázik a megtisztelő címre.

A versenyre 2012. február 1-29. között zajlik, a szavazatokat ezúttal a verseny cseh szervezői által működtetett http://www.treeoftheyear.org honlapon lehet leadni. A tavalyi öt ország mellé, idén két újabb ország is benevezett a versenybe: Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Románia mellett Franciaország és Lengyelország is csatlakozott.

„Bízunk benne, hogy testvérfánk, a Csíkszentléleki Hárs példáját követve, nekünk is sikerül az országos verseny után, az európai versenyt is megnyernünk, és nagyon reméljük, hogy Hargita megyei barátaink is támogatnak a verseny során.” – fogalmazott a fát benevező Demeter Zoltán.

A Baj van Köpecen! szólásnak köszönhetően Köpec falu neve az egész Kárpát-medencében ismert, de történetét kevesen ismerik. 1848. december 9-én a háromszéki önvédelmi harc idején, Heydte hadtest parancsnokot Köpecen áthaladva golyó találat érte. Dühében 48 órás szabad rablást engedélyezett és az egész falut megsarcolta. A bosszúhadjáratnak 51 polgári áldozata volt, akik után 106 gyerek maradt árván. Az egykori vízimalom és a szomszédságában álló tanúfa a település életében létfontosságú szerepet tölt be évszázadok óta. Az emberek itt gyűltek össze, hogy megbeszéljék a falu és egymás életének ügyes-bajos dolgait. Minden történet, mese a faóriás árnyékában hangzott el, amely így azóta is némán őrzi a falu történelmét. – olvashatjuk a 300 éves fáról a verseny honlapján.

A szavazás február 29-ig tart, mely időszak utolsó hetében a szavazás állása titkos lesz. A szerver hamis szavazatokkal való túlterhelése esetén a szervező fenntartja a szavazás beszüntetésére a jogot. Egy e-mail címről csak egyszer lehet szavazni. A végeredményt 2012. márciusában teszik közzé.

„Fogjunk össze, hogy a köpeci szil, a mi fánk legyen az Év Fája Európában!” – kéri az Önök támogatását is Demeter Zoltán és lelkes csapata. A köpeci szilre itt szavazhat!

Fotó: Bőjte Ferenc

Share this post

PinIt
scroll to top