Lehet már jegyet vásárolni a könyvvásár programjaira

Lehet már jegyet vásárolni a könyvvásár keretében sorra kerülő színházi előadásra és koncertekre. A 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház Julius Caesarját, a Kaláka együttes és Lackfi János közös gyerek- illetve felnőtt koncertjét, valamint Shakespeare WH együttes és Nádasdy Ádám által feldolgozott szonettjeit hozzák Marosvásárhelyre.

Lehet már jegyet vásárolni a könyvvásár programjaira

Az előadások sorát a WH együttes és Nádasdy Ádám Shakespeare’s Sonnets&Songs című produkciója nyitja november 16-án 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. A WH formáció a mai zene világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek. A WH együttes Nádasdy Ádám költővel érkezik Marosvásárhelyre, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt.

Pénteken, november 17-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi sikereket megért darabjával, a Julius Caesarral folytatódik a nagytermi előadások sora este 7 órától. A roppant erős látványelemekkel és hanghatásokkal operáló Silviu Purcărete rendezés sok tekintetben mai világunkat idézi. Visky András, a darab dramaturgja, így hozza a jelenben a politikai dráma kérdéseit: „Brutus és köztársaság-párti szenátor társai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig?”

Szombaton, november 18-án a Kaláka együttes és Lackfi János, költő vendégszereplésének örülhetnek a marosvásárhelyiek. Míg délelőtt 11 órától a gyerekeket, családokat várják egy fergeteges, nyelvi játékokban, finom zenei akkordokban gazdag kortárs szólás és közmondás értelmezésre Lackfi János Kutyából szalonna kötetének néhány Kaláka által megzenésített költeménye mentén, addig az este 7 órától kezdődő koncerten a 200 éve született Arany Jánosé a főszerep. A költő és a zsarnokság viszonyát taglaló A walesi bárdok című allegorikus költemény mellett Arany János legismertebb versei hangoznak el, egyebek között a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr, illetve Lackfi János költő, néhány Arany-átirata is bemutatásra kerül. A veretes szövegek és a hozzájuk méltó dalok csodálatos élményt ígérnek.

Jegyek vásárolhatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában illetve a www.biletmaster.ro oldalon.

A jegyköteles előadások mellett számos más programmal is várja közönségét a könyves szemle. November 16-án, csütörtökön délután 5 órától a Kultúrpalota Kistermében a Jelenkor Kiadó szerzőinek estjére kerül sor, amelyen Kemény Zsófival, Peer Krisztiánnal, Selyem Zsuzsával, Szabó Róbert Csabával és Térey Jánossal találkozhatnak. Ugyancsak kiemelkedő irodalmi programnak igérkezik a november 17-én 17 órától kezdődő A mai magyar női próza címmel szervezett kerekasztal beszélgetés is Király Kinga Júlia, Márton Evelin, Selyem Zsuzsa és Szeifert Natália részvételével, akárcsak az Arany János ma címet viselő költői est is november 18-án ugyancsak 17 órától. A beszélgetés meghívottai: Demény Péter, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Lackfi János, László Noémi, Lövétei Lázár László, Markó Béla.

Share this post

PinIt
scroll to top