Lehetséges, hogy más épületbe költözik az Unirea

Fennáll a kockázata annak, hogy a marosvásárhelyi Unirea Főgimnáziumot más épületbe költöztetik, amennyiben annak vezetősége nem ért egyet a Római Katolikus Egyház ajánlatával.

unirea

Az egyház ugyanis azt szeretné, hogy a már meglévő román tagozat mellett, önálló jogi intézményként szereplő magyar tagozatot alapítsanak – vázolta fel Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei vezetője.

Hozzátette, a helyzetet tetőzi, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak adóssága van az kultikus intézmény felé, a bérleti szerződés pedig már érvényességét veszítette.

„Senki sem akarja a kollégium szétválását. Csupán annyit szeretnének, hogy a román és magyar tagozat különálló jogi intézményként működhessen, egyazon épületben és tanintézményen belül. (…) Ha elutasítják a Katolikus Egyház ajánlatát, amelyet egyébként a szülők is támogatnak, fennáll a veszélye, hogy a Főgimnáziumnak költöznie kell, hiszen a bérleti szerződés is lejárt. Ezt a variánst nem akarja senki, de realistának kell lennünk.” – nyilatkozta Brassai.

Peti András, újonnan megválasztott alpolgármester azt vallotta, a Római Katolikus Egyház reménykedik a kiegyezésben. „Mindenképpen meg akarnak egyezni a Főgimnázium vezetőségével, és bízok abban, hogy ez az egyezség mindenki javát szolgálja majd.” – fogalmazott Peti.

Az Unirea Főgimnázium képviselői azonban már kifejezték véleményüket a kezdeményezésről: továbbra is egységes oktatási intézményt akarnak, mint ahogyan azt a neve is kifejezi, megőrizve a multikulturalitását és a megye legjobb líceuma rangot.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top