Lelőnék az elszaporodott vadállatok egy részét Maros megyében

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez az idei év folyamán 73 bejelentés érkezett az vadállatok okozta anyagi károkra vonatkozóan, több mint 30 esetben pedig kizárólag medvék ellen tettek panaszt, számolt be Dănuţ Ştefănescu, a környezetvédelmi ügynökség elnöke csütörtökön az Agerpresnek.

medve

Az ügynökség becslései alapján Maros megye térségében körülbelül 550 medve él, a bejelentések legtöbb esetben a Küküllő, a Nyárád, a felső Maros, és a Görgény menti településekről érkeztek.

“A prefektusi kollégium ülésén a prefektus úr a medvék számának csökkentésére vonatkozó intézkedések szükségességére hívta fel a figyelmet, ezzel kapcsolatban azonban a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumnak kell meghoznia a végső döntést. A Minisztérium ez ügyben közvitára bocsátott egy tervezetet a medve, farkas és vadmacska fajok visszaszorítására, ami országszinten 492 medve, 647 farkas és 474 vadmacska lelövését írja elő. Maros megyében 46 medve, 10 farkas és 33 vadmacska a tervezett vadászati kvóta” – mondta az ügynökség vezetője.

Lucian Goga Maros megyei prefektus a kollégium szerdai ülésén elmondta, a megyében rendkívül magas a medvék száma, és bár ő maga nem híve az állatok elleni erőszaknak, egyetért a vadállatok számának csökkentésére tett intézkedésekkel, az általuk okozott anyagi károk visszaszorításának érdekében.

A prefektus Szászkézd példájára hivatkozott, ahol a közelmúltban 11 medve tett tönkre egy napraforgótáblát.

Share this post

PinIt
scroll to top