Lemondott tisztségéről Cseke Attila, egészségügyi miniszter

Tegnap délután jelentette be lemondását a tárca éléről Cseke Attila, volt egészségügyi miniszter – adja hírül a Transindex.ro.

Döntésének fő oka: „az egészségügy számára elkülönített költségvetési keret, amely elégtelen a hosszút távú és fenntartható reform megvalósításához” – áll az RMDSZ augusztus 4.-én kibocsátott hivatalos sajtóközleményében.

Cseke elfogadhatatlannak tartja, hogy a költségvetés újraszámlálása során a pénzügyminiszter nem konzultált vele, mint az Egészségügyi Minisztérium döntéshozójával, az egészségügyet illető pénzekről.

Saját nyilatkozatában, Cseke Attila a következőképpen indokolta felmondását: „A körülményeket mérlegelve és az egészségügy számára kiutalt minimális pénzösszeget figyelembe véve, úgy döntöttem, lemondok egészségügyi miniszteri tisztségemről.” Hozzátette: „Nem tartom normális dolognak, legyen szó bármely szakterületről, hogy ilyen fontos pillanatokban a Pénzügyminisztérium ajánlásával szülessenek döntések, az illető szaktárcavezető megkérdezése nélkül.”

A volt tárcavezető tegnap, augusztus 4.-én be is nyújtotta a felmondását tartalmazó dokumentumot a kormányfő kabinetjéhez.

Cseke Attila lemondása meglepően érintette az RMDSZ vezetőségét, azonban a politikai párt elfogadta és tiszteletben is tartja Cseke döntését. Az RMDSZ szerint, „Cseke Attila a román kormány egyik leghatékonyabb minisztere volt, aki mandátuma teljes időtartama alatt kiváló munkát végzett.” – olvasható a párt közleményében.

A volt tárcavezető az elkövetkező 15 napban továbbra is ellátja az Egészségügyi Minisztérium vezetését, az RMDSZ-nek pedig javaslatot kell tennie ez idő alatt egy új miniszter kinevezésére.

Share this post

PinIt
scroll to top