Lerohanták a Sóbányát

De nem a turisták: azokról a cégekről van szó, akik idén télen fogják majd megyénk és az ország útjait lesózni. A vállalatok ugyanis, akik megnyerték az e célból megrendezett versenytárgyalást, szeretnék magukat még időben bebiztosítani, ami a só mennyiségét illeti, így a parajdi Sóbánya már most alig képes eleget tenni a kéréseknek.

Mivel az előző években a télnek gondja volt arra, hogy meglepetést okozzon, a cégek úgy döntöttek, idén időben felkészülnek a megmérettetésre. Valóságos versengés alakult ki a sóért: annak ellenére, hogy maximális erőbedobással dolgoznak, a sóbányászok mégsem bírnak eleget tenni a rendeléseknek. Eddig főként csak külföldre szállítottak sót Parajdról, most viszont az itthoni megrendeléseket is teljesíteni kell. A bökkenő csak az, hogy ezek a megrendelések túl későn érkeztek – magyarázta Seprődi Zoltán, a Sóbánya igazgatója. Igaz, hogy az elmúlt években az első hó lehullta után jöttek csak a kérések, de Seprődi véleménye szerint jobb lett volna az itthoni raktárakat még a nyár idején megtölteni. Kifizetődőbb megoldás lett volna úgy az árak, mint a tartalékok időben való feltöltése szempontjából is. Így kiküszöbölték volna a jelenlegi hiányt és fennakadást – véli az igazgató.

Évente a Sóbányából 130 ezer tonna sót termelnek ki, azonban vannak olyan évek is, amikor ez a mennyiség bizony jóval kevesebb. A munkálatokat pedig 160 bányász hajtja végre.

Share this post

PinIt
scroll to top