Letették hivatali esküjüket az újonnan kinevezett miniszterek

Letették hivatali esküjüket az új miniszterek, akiket a kormányátalakítás, valamint több miniszter lemondása nyomán neveztek ki. A hétfő esti eskütételen nem vett részt az igazságügyi minisztérium élére javasolt Mona Pivniceru, mert ő a legfelső bírói tanácsnak is tagja, és nem mondott le erről a funkciójáról. A tanács megállapította, hogy ez a tagság és a miniszteri poszt összeférhetetlen. Így egyelőre betöltetlenül maradt az igazságügyi miniszteri tisztség.

Időközben Lucian Isar vállalkozási szféráért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtotta lemondását, miután reggel Ioan Rus belügyminiszter és Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is hasonlóképpen cselekedett. Ők a Traian Băsescu felfüggesztett államelnök leváltásáról szóló népszavazás körüli jogi vita miatt mondtak le. Isar nem közölte lemondásának okát, helyére Mihai Voicu liberális politikust nevezték ki.

Voicu mellett Mircea Duşa belügyminiszter, Titus Corlăţean külügyminiszter, Radu Stroe közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter és Dan Şova parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter tette le a hivatali esküjét. A kormányfő szerint Traian Băsescu felfüggesztett államfő „felelőtlen akcióival ellehetetlenítette a kormány munkáját”. Băsescu hétfőn bírálta az új kinevezéseket. Rossz döntésnek tartja Titus Corlăţeant a külügyi tárca élére állítani, mert szerinte nem rendelkezik a funkcióhoz szükséges kellő felkészültséggel.

Dan Şovát is rossz döntésnek tartja, hiszen őt korábban antiszemita kijelentések miatt bírálták a holokausztot kutató külföldi és romániai szervezetek. Băsescu szerint Európában sehol nem tolerálják az ilyen fajta kijelentéseket. Şova azt nyilatkozta korábban egy televíziós műsorban, hogy a román hadseregnek nem volt felelőssége a romániai holokausztban. Ponta, aki most kinevezte Şovát, akkor leváltotta a PSD szóvivői tisztségéből a politikust.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top