Lezárult a Tompa Miklós Centenárium

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház alapítója, a száz éve született TOMPA MIKLÓS tiszteletére szervezett CENTENÁRIUMI ÜNNEPSÉG zárónapján, 2010. december 19-én délelőtt a kisteremben újra archív felvételek lejátszása volt műsoron.

A Marosvásárhelyi Rádió nyilvános előadáson készült hangfelvételéről Bródy Sándor A tanítónő című színművének jelenetei szóltak, miközben az előadás fotóit vetítették. Fábri Zoltán 1956-ban készült, Hannibál tanár úr című filmjében Szabó Ernőt, a Székely Színház egykori művészét lehetett viszontlátni. A vetítésekkel párhuzamosan Székely János CALIGULA HELYTARTÓJA című drámája a Nagyterem színpadán szerepelt a centenárium programjában.

Délután a színház emeleti előcsarnokában kerekasztal-beszélgetés zajlott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jelenéről és jövőjéről címmel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Tompa Miklós Társulat jelenlegi és korábbi igazgatóinak, meghívottaknak, színházi munkatársaknak és érdeklődőknek részvételével. A gondolatébresztő társalgás komoly menedzselési kérdéseket is fejtegetett, mellyel a jelen időszakban küzdenek a művelődési intézmények, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is.

Ezt követően a Kisteremben Carlo Goldoni – Kiss Csaba A LEGYEZŐ című komédiája szerepelt a centenárium programján. Az előadás előtt Szélyes Ferenc felolvasta Anatol Constantin, a Székely Színház egykori művészének üdvözlő levelét.

A TOMPA MIKLÓS CENTENÁRIUMI ÜNNEPSÉG záró momentuma Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház  A CSODA című előadása volt, mely Tamási Áron ÉNEKES MADÁR című színműve alapján készült.

A centenáriumi ünnepséget támogatták: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Szülőföld Alap Iroda – Budapest, Eurotrans  Alapítvány, Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium – Bukarest , Székely Színház Egyesület, Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, Maros Megye Tanácsa

Share this post

PinIt
scroll to top