Luxusfizetésük van az egyetemi rektoroknak

Amíg egy kezdő tanári fizetés alig éri el a 800 lejt, addig az egyetemi rektorok fizetése csaknem 14.000 lej. A kormány határozata, mely alapján 25%-al csökkentik az állami alkalmazottak fizetését kevésbé érinti a „luxusfizetésből” élő tanárokat, írja az Adevarul.

A Copotoiu család viszi a pálmát Maros megyében. Constantin Copotoiunak, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora is egyben, és feleségének, Sanda Copotoiunak, aki szintén az egyetem tanára, fizetése együttvéve eléri a 25.000 lejt. Az egyetem honlapján közzétett vagyonnyilatkozataik alapján a Copotoiu házaspár tavaly 293.913 lejt keresett, azaz három milliárd régi lejt.

Összeadva a két egyetemi tanár fizetése 31 kezdő egyetemi tanár fizetését teszi ki. Ebben a „nehéz” helyzetben van a Petru Maior egyetem rektora, Liviu Marian, aki leadott vagyonnyilatkozata alapján havonta 13.514 lejt keres.

A 2010-2011–es egyetemi tanévben duplájára növekszik a tandíj a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, így azok akik fizetéses helyre kerülnek 8.000 lejt fizetnek egy évben. Ha valaki angol nyelven szeretne tanulni, annak 5.000 eurót kell majd fizetnie, függetlenül attól, hogy a román, az Európai Unió vagy más országok állampolgára.

Az igazságszolgáltatásban is magasak a fizetések, a Legfelsőbb Bírói Tanács honlapján közzétett nyilatkozatában Sonia Deaconescu bírónő, a Marosvásárhelyi Bíróság elnöke tavaly 100.141 lejt keresett, míg kollégája, Horatius Dumbrava, a Táblabíróság elnöke, 2009-ben 130.185 lejt keresett.

Share this post

PinIt
scroll to top