Ma érkezik az elefánt az állatkertbe

A vasarhely.ro értesülései szerint péntek délután érkezik az elefánt a marosvásárhelyi állatkertbe, azt viszont, hogy pontosan mikor gurul be a városba az ormányost szállító teherautó, nem sikerült megtudnunk. Pedig a fogadására minden bizonnyal népes gyerek- és felnőttsereg gyűlne össze, akik eddig csak az elefántkifutó köré felszerelt villanypásztort csodálhatták. Mi több, a legnagyobb szárazföldi emlőst érkezése után karanténba helyezik, így néhány napig nem is mutatkozhat az állatkert nyilvánossága előtt.

A marosvásárhelyi állatkert az elmúlt időszakban egy 4,5 millió eurós beruházással több mint 20 hektárnyi erdős területtel bővült, így 40 hektáron fekszik, vagyis kétszer akkora területen, mint korábban. Az állatkert bővítésével egy 10 hektáros növényevő-kifutót is kiépítettek, emellett egy öthektáros „félrezerváció” is van. A Somos tetői komplexum így Románia legnagyobb állatkertjévé nőtte ki magát – a nagyrészt erdős területen 110 faj, 480 egyed él. Az elefántház mellett zsiráfházat is építettek, azt azonban nem tudni, hogy mikor érkezik az „égimeszelő”. Ugyanakkor elkészült a vízimadaraknak otthont adó pavilon is – a madarak egy óriási pelikán „gyomrában” lesznek, amelynek a szárnya ráborul az épületet körülvevő tóra.

A bővítést egyébként 2005 óta tervezik, ez 2007-ben, Románia uniós előcsatlakozási tárgyalásain vált nyilvánvalóvá, miután az új normák kötelezővé tették azt, hogy az állatkertekben tartott vadak biológiai szükségletének megfelelő kifutókat kell építeni. A beruházási költségek 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát pedig az önkormányzat vállalta magára.

Forrás: vasarhely.ro

Share this post

PinIt
scroll to top