Magánpénzekből kiviteleznék a Digital Mureș tervet

Dorin FloreaA Digitális Maros – Digital Mureș projektet az IT vállalatok finanszírozásával valósítaná meg az önkormányzat, holott a költségek bizonyos részét a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak kellene fedeznie – jelentette be Dorin Florea, a város pogármestere.

Mindemellett a városfő felháborodását is kifejezte az USL-s és RMDSZ-es tanácsosokkal szemben, akik nem hagyták jóvá a szükséges dokumentációt a projekt második kiértékelési  szakaszba való átlépéséhez, a Gazdasági Minisztérium endegélyezésére nézve.

Attól a perctől kezdve, amikor megfelelő feltételek állnak a rendelkezésre, mint amilyeneket a Digital Mureș kínál, a befektetők csak úgy özönlenek feléd – fogalmazott a polgármester. „Abban a pillanatban, amikor feldobsz egy hatalmas kutatási témát, az óriás IT cégek és minden, ami nagyméretű intézménynek számít, udvarolni kezd neked.” – folytatta Florea, aki megállapításából kiindulva nem tartja lehetetlennek, hogy a terv kivitelezését magánpénzekből fogják megoldani. Egyelőre két nagy vállalat, az LG és a Samsung támogatja a projekt megvalósíthatósági tanulmányának a költségeit – árulta el a polgármester.

A projekt összköltsége 56 millió lejre tehető, amely összegből az önkormányzatnak 25 milliót kellene fedeznie. Ezt kissé sokallja a nemzeti liberális tanácsos, Ionela Ciotlăuș, azt vallva, a terv kivitelezése blokkolni fogja más projektek megvalósítását, legalább 2 éves távlatban.

Florea azonban másképp gondolja. Ugyanis „ha egy új perspektívát honosítanál meg egy városban, sosem nézed a pénzt. Sosem mondhatod, hogy nem biztosítok számotokra ragyogó jövőt, csak mert az túl drága.” – érvelt a városfő. Hozzátette, ez a jövő, és miért ne maradhatna Marosvásárhely az európai kutatások elit tagjai között, hogy úgy beszéljenek róla, ahogy Silicon Valley-ről vagy Issy-les-Moulineaux-ról teszik – hangsúlyozta Florea.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top