Magyar Dal Napja az Erdély TV-ben

Szeptember 9-én, 21.00-tól, három órás összeállítást mutat be az Erdélyi Magyar Televízió Erdély jelenlegi könnyűzenei világáról.

Minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg a magyar dal napját, egy időben, több magyarországi város még több színpadán. A Magyar Dal Napja Presser Gábor ötlete nyomán életre hívott zenei rendezvény, melyet először 2008-ban rendeztek meg a Sziget Fesztivál „mínusz első” napján. A közel hétórás koncerten a könnyűzene ismert képviselői játszották el az igen gazdag magyar dalkincs legnagyobb gyöngyszemeit.

A kezdeményezéshez idén egészen rendhagyó és különleges módon az Erdélyi Magyar Televízió is csatlakozott. Szeptember 9-én este 9 órától egy közel három órás összeállítást tűztünk műsorra, amelyben arra tettünk kísérletet, hogy – a teljesség igénye nélkül – körbevezessük önöket Erdély könnyűzenei világában.

„Több erdélyi városban és helyszínen, hét riporter, és ennél is több operatőr dolgozott azon, hogy ez a műsor minél színesebb, érdekesebb és változatosabb legyen, igazi erdélyi csapatmunka áll mögötte” – fogalmazott Schefler Emese, a műsor szerkesztője.

Megkerestünk olyan zenekarokat, akik hosszabb ideje ezen a pályán tevékenykednek, itthon, Erdélyben, de olyan zenészeket, énekeseket is, akik Magyarországon próbáltak szerencsét, és váltak ott is ismertté. Szabó Előd, László Attila, Tolvai Renáta és Vizi Imre arról mesélnek nekünk, hogy milyen tapasztalattal tértek haza a magyarországi tehetségkutatókról, illetve arról, hogy hol tartanak most. Bemutatunk néhány olyan együttest, előadóművészt is, akik egy erdélyi tehetségkutatón tűntek fel, továbbá lemezkiadókkal, producerekkel beszélgetünk arról, hogy milyen lehetőségek állnak most a pályakezdő együttesek előtt.

A fesztiválozókat arról faggattuk, hogy ők ismernek-e erdélyi zenekarokat, mennyit költenek egy évben zenére, vagy mi volt a legemlékezetesebb koncertélményük. Ha velünk tartanak, megtudhatják azt is, hogy milyen zenét hallgat szívesen például Borbély László, Nagy István, Dancs Annamari, Kiss Tibor, Tamás Sándor, Kóbor János, Winkler Gyula vagy éppen Ákos.

„Érdekes, színes műsorral szeretnénk megajándékozni a nézőket a magyar dal napján, reméljük, hogy a fiatalabb és idősebb zenekedvelők is érdeklődéssel követik majd” –tette hozzá Schefler Emese.

Közlemény

Share this post

PinIt
scroll to top