Magyar közreműködéssel zajlik tovább a Teleki-ügy

A marosvásárhelyi Teleki Téka ügyében indított nyomozást még mindig nem zárta le a rendőrség. Mint ismert, 2010-ben arról tettek jelentést a Tékából, hogy több száz 500 évnél is régibb kötetnek veszett nyoma a könyvtárban, de az elkövetőkre azóta sem derült fény.

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség képviselői szerint, sikerült összeállítani a gyanúsítottak körét. Jelenleg a nyomozást a magyarországi hatóságokkal közösen folytatják.

A leltárt 2007-ben indították, és két héttel ezelőtt zárták le a Teleki Tékában. Ennek nyomán kiderült, a könyvtárból pontosan 538 rendkívül értékes dokumentum tűnt el, a XVI–XX. századból. Hogy mennyi lehet az ellopott könyvek anyagi értéke, nem tudni, viszont nem vitás, hogy szellemi gazdagságuk felbecsülhetetlen.

A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár egyébként Erdély leggazdagabb régi könyvgyűjteményét képezi, ugyanakkor az európai kultúra több évszázados hordozója is egyben. Több mint 200 ezer kötetet tart nyilván, amely tudományos, enciklopédiai jelleggel bír, és számos könyvészeti ritkaságot őriz magában.

Share this post

PinIt
scroll to top