Maior: váljanak le a távfűtési hálózatról azok, akik most melegvíz nélkül maradtak

A marosvásárhelyiek politikai „cirkuszt” kapnak melegvíz helyett. A helyi hőszolgáltató vállalat ugyanis lassan egy hónapja nem szolgáltat melegvizet a város közel 8000 lakosának, mivel a Helyi Tanács politikusai és a polgármester nem tudnak megegyezni az ügyben.

A tanácsot alkotó RMDSZ, USL és ApMs képviselők közötti vita hetek óta folyik, ennek levét pedig a fogyasztók isszák meg, holott a számláikat időben törlesztették – vallotta be Claudiu Maior, A Marosért Szövetséget képviselő volt alpolgármester.

A jelenleg Dorin Florea polgármester személyes tanácsadójaként tevékenykedő Maior hozzátette, azt tanácsolja az érintetteknek, váljanak le a távfűtési hálózatról, és szereltessenek egyéni hőközpontot lakásaikba, amennyiben a politikai cirkusz tovább folytatódik.

A tanácsadó úgy véli, a mese azzal fog végződni, hogy a politika győz a polgárok felé irányuló tisztelettel szemben.

Maior úgy nyilatkozott, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal nem tartozik sem az E-Star hőszolgáltatónak, sem pedig az E-On Gáznak. Az adósság, amellyel a hivatal e két intézmény irányában rendelkezik, az mind a törvényes határidőn belül van. A gond viszont azzal van, hogy a tanácsosok sehogy sem tudják megszavazni azt a megoldást, mely szerint a Locativ magánvállalaton keresztül oldja meg a Polgármesteri Hivatal energetikai osztálya a melegvízszolgáltatást.

Peti András, helyi tanácsos és Ionela Ciotlăuş, alpolgármester azt javasolta a július 2-án tartott ülésen, hogy közvetlenül a hivatal vegye át a szolgáltatást, így felszabadulna a jutalékok fizetése alól. Erre azonban Maria Ciobanu, önkormányzati titkár és Claudiu Maior is rácáfolt, ugyanis a Polgármesteri Hivatal nem tud törvényes keretek között szakembereket alkalmazni a feladat elvégzésére.

Így a labda folyamatosan a Helyi Tanács és a Polgármesteri Hivatal képviselői között pattog, egymást hibáztatva a már egy hónapja tartó helyzetért. Egy biztos: az önkormányzat közel 3,4 millió lejes tartozást halmozott fel az E-Starral szemben, törlesztetlen számlák és a jutalék ki nem fizetése formájában. Ennek következtében, a hőszolgáltató pénzügyi nehézségekbe ütközött, és képtelen volt fizetni az E-Onnak a gázszolgáltatásért. Végül az E-On elzárta a csapokat, és a város több mint 7000 lakója melegvíz nélkül maradt.

A Polgármesteri Hivatal felelőtlensége miatt az E-Star az Electrica áramszolgáltatónak is tartozik, amely, a maga rendjén, öt kazánházban szüntette meg az áramot a hőszolgáltató által átvett 15 közül.

Share this post

PinIt
scroll to top