Május végén lehet új alpolgármestere Marosvásárhelynek

Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Május végén választhat új alpolgármestert a hét elején lemondott Józsa Tibor helyére a marosvásárhelyi önkormányzati testület – közölte az MTI-nek nyilatkozva pénteken Peti András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezetének az elnöke.

Peti András elmondta, a csütörtök délutáni tanácsülésen a testület tudomásul vette Józsa Tibor lemondását. Hozzátette, május 30-án tartja a következő rendes ülését a testület, ekkor kerülhet sor az új alpolgármester megválasztására.

Peti András is csak matematikai lehetőségét látta annak, hogy ne az RMDSZ tíz önkormányzati képviselőjének az egyike kerüljön a tisztségbe. Elmondta, az RMDSZ városi szervezete a jelentkezők pályázata alapján, titkos szavazással dönt a jelölt személyéről, ám a döntést a szövetség megyei Területi Állandó Tanácsának is jóvá kell hagynia.

A politikus azt is megemlítette, hogy a közelmúltban kapott biztatások hatására maga is elvállalná a tisztséget.

Peti András kijelentette, minden bizonnyal olyan magyar jelölt kerül az alpolgármesteri székbe, akit az önkormányzati testület román frakciói is elfogadnak, és a váltás a Dorin Florea polgármester és az alpolgármesterek közötti konfliktusnak is véget vet. Kizártnak tartotta, hogy az új RMDSZ-es alpolgármester is arra legyen kárhoztatva, hogy a városházától távol eső irodában, hatáskörök nélkül töltse az időt.

A héten lemondott Józsa Tibort 2012 júniusában választotta alpolgármesternek a marosvásárhelyi városi tanács. A testületben az RMDSZ az Szociálliberális Unióval (USL) alkotott többséget, arra kényszerítvén Dorin Florea polgármestert, hogy tanácsi ellenszélben vezesse a várost.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöki tisztségét is betöltő Florea ezt azzal bosszulta meg, hogy a korábbi ciklus két alpolgármesterét, Csegzi Sándort és Claudiu Maiort tartotta meg – immár tanácsadói minőségben – a városházi alpolgármesteri irodákban, Józsa Tibornak és az USL színeiben megválasztott Ionela Ciotlaus alpolgármesternek a polgármesteri hivataltól mintegy 500 méterre, egy önkormányzati tulajdonban lévő épület padlásterén adott irodákat, hatásköröket pedig alig juttatott nekik.

Share this post

PinIt
scroll to top