Már a Román Posta sem állami

A Kormány elfogadta azt a stratégiai döntést, amelynek értelmében 2012. szeptember 30-ig legkevesebb 20%-át a Román Postahivatal részvényeinek magánkézre bocsátják.

Florin Georgescu, pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, a magánosítási folyamat elindításáról a Kormány határozott. A döntés visszafordíthatatlan, az eladásnak meg kell történnie.

Az intézkedésre azért volt szükség, mivel a Kormány ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (FMI) arról, hogy 2012. szeptember végéig megnöveli a tőkéjét, továbbá júniusban egy tanácsadót alkalmaz, és augusztusban közzéteszi a kialakított álláspontját.

A tanácsadó alkalmazása azonban még mindig nem történt meg, az őt kiválasztó bizottságot most válogatnák össze a képviselők.

A magánosítási folyamat lebonyolításába bevonják a Távközlési Minisztérium államtitkárát, akit a projekt elnöki funkciójába is helyeznek. Továbbá, a csapat tagja lesz a Pénzügyminisztérium egyik képviselője, a miniszterelnök államtitkára vagy egyik tanácsadója, valamint a Proprietatea Alap egyik képviselője.

A Román Posta egyike a legnagyobb közintézményeknek az országban, közel 7100 postahivatalt működtet. A részvényeinek legnagyobb hányadát – 75%-át a Távközlési Minisztérium birtokolja, míg a hátralévő 25% a Proprietatea Alap kezében van. 2011-ben a Posta nyeresége 8,7%-ot esett, ezzel szemben a veszteségi mutatója 50%-ot emelkedett – derült ki a Pénzügyminisztérium adataiból.

A tavalyi év végére a Román Posta közel 557 millió lejes adósságot halmozott fel, az alkalmazottjainak száma pedig majnem 2500 személlyel csökkent, elérve így a 32 ezer 124 dolgozót az országban.

Share this post

PinIt
scroll to top