Már a síneket is lopják

Csupán ebben az évben 53-ra rúg a vasúti lopások száma. A Román Állami Vasúttársaság szerint, akit tetten érnek, az utolsó baniig vissza kell fizetnie a károk értékét a társaságnak.

Nem csak a sínpároknak van ekkora „keletjük” a megyében, hanem azokkal együtt a vasúti közlekedés biztonságát szolgáló elemeket, kábeleket, telekommunikációs huzalokat, jelzőlámpákat, valamint az elektromos áramot közvetítő berendezések alkotóelemeit is nagy érdeklődéssel gyűjtögetik a tolvajok.

A Vasúti Forgalmi Hatóság adatai szerint, a lopásokért összesen 57 személyt gyanúsítanak. Livia Popa, a Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője úgy nyilatkozott, az 53 rablási eset közül 31 vonatkozik konkrét lopásra. 18 károk okozásával, illetve rombolással, 4 pedig a vasút területére való illegális behatolással kapcsolatos. Múlt héten a marosvásárhelyi nagyállomásról például olyan kábelek tűntek el, amelyek az audiovizuális kommunikációt biztosítják a vonatok és a központ között. Az ebből származó működési zavarok pedig késéseket okozhatnak, vagy akár a vonatok leállását is a nyílt pályákon.

Hogy megakadályozza a vasúti lopások számát, a kormány egy új rendeletet léptetett érvénybe. Méghozzá azt, amely kijelenti, hogy az ócskavasgyűjtő vállalatoknak tilos két évig olyan anyagot bevenniük a magánszemélyektől, amelyek a vasúti zónából valók. Azok a cégek pedig, amelyek megszegik a törvényt, 20 ezertől 40 ezer lejig terjedő pénzbírságot kapnak, ugyanakkor visszavonják tőlük a vasgyűjtésre vonatkozó engedélyt is. Továbbá kártalanítaniuk kell a Vasúttársaságot, a lopott „árunak” megfelelő értékkel.

Share this post

PinIt
scroll to top