Már megjelentek az első fenyőfák a piacokon

Megjelentek az első fenyők a marosvásárhelyi Cuza Vodă utcai piacon.

Fotó: Marosvásárhelyi Infó

Fotó: Marosvásárhelyi Infó

Vasile Filimon, a piacigazgatóság vezetője elmondta, ahogyan az előző években, idén is kizárólag román fenyőket árulnak a piacokon. Emellett elmondta, a karácsonyfának szánt fák a napokban a város többi piacán is megjelennek.

Az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal idén karácsonyra közel 52 ezer fenyőt ad el, ez 21 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A hatóság szerint ennek az az oka, hogy az erdők egy részét visszaszolgáltatták a korábbi tulajdonosaiknak.

Ugyanakkor egyre több az illegálisan kivágott fenyő is, már több mint ezer esetben bírságoltak a hatóságok. Az ellenőrzések november közepétől kezdődtek, azóta több mint 340 bűncselekményt lepleztek le. A bírságok értéke meghaladja a másfél millió lejt, ezenkívül a hatóságok körülbelül 2400 fenyőfát és fenyőkoronát, valamint több mint 8 tonna fenyőgallyat koboztak el.

December elsején Régenben állítottak elő egy 24 éves férfit, aki 119 fát szállított autójával. Mivel nem tudta bizonyítani ezek eredetét, a rendőrök elkobozták az árut, és négyezer lejes bírságot róttak ki.

Share this post

PinIt
scroll to top