Már nem szállítják el a tilosban parkoló autókat Marosvásárhelyen

Már nem szállítják el a tilosban parkoló személygépkocsikat a város területén, ugyanis az önkormányzatnak lejárt a szerződése a Salubriserv céggel, amelynek adottak voltak a megfelelő felszerelései a szolgáltatás kivitelezésére.

Pontosan nem tudni, hogy a szerződés milyen dátummal lépett ki az érvényességi időből, viszont az tény, hogy már december óta nem szállítottak el egyetlen törvénytelenül parkoló autót sem Marosvásárhelyen.

Valentin Bretfelean, a Helyi Rendőrség vezetője úgy nyilatkozott, a téli időszakban nem foglalkoztak a személygépkocsik elszállításával, mivel a hideg miatt belefagyott az olaj a gépezetek pompáiba. Márciusban viszont, mikor újból kérvényezték a speciális autó használatát, nem kaptak rá engedélyt – magyarázta Bretfelean.

Hozzátette, hasznos lenne, ha ismét az önkormányzat rendelkezésére állna a Salubriserv autója, ugyanis számtalan eset akad, amely azonnali közbelépést követelne. Példának okáért Bretfelean elmondta, volt már olyan helyzet, amikor a mentőkocsi forgalmát blokkolták a tilosban parkoló autók, vagy a közintézmények előtti teret zárták el. Tehát mindenképpen szükség lenne erre a szolgáltatásra, a közúti forgalom folytonossága érdekében – hangsúlyozta a Helyi Rendőrség vezetője.

A törvénytelenül parkoló személygépkocsik sorsáról az áprilisi Helyi Tanács-ülésen tárgyalnak majd a képviselők, amikor egy új törvényt is megfogalmaznak a tilosban parkolók kezelésére. Florian Moldovan, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivataltól úgy nyilatkozott, a lejárt szerződést is meghosszabbítják.

Az érvényben lévő törvénytervezet szerint, csakis szélsőséges helyzetekben és olyan körülmények között emelhetnek fel egy tilosban parkoló személygépkocsit az úttestről, amennyiben az valódi akadályt képvisel a közlekedésben, illetve blokkolja a közintézmények bejáratát. A módosításokat követően, a törvénytelenül parkoló autókat naponta elszállíthatják az illetékesek, 8 és 20 óra között, csakis abban az esetben, ha hivatalos okirat igazolja, hogy az illető jármű ténylegesen tilosban állomásozott – fogalmazódott meg a Szenátusban, a végső döntést azonban a Képviselőház hozza meg majd.

Share this post

PinIt
scroll to top