Marad az RMDSZ a kormányban, ha lesz a MOGYÉ-n magyar tagozat

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bejelentette, az általa vezetett politikai párt támogatni fogja az új kormányt, amennyiben a Demokrata-Liberális Párt (PDL), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és az RMDSZ által megalkotott koalíció néhány kikötést is tartalmaz.

A pártelnök hozzátette, miután lezárulnak az év első negyedét érintő elemzések, az RMDSZ kérni fogja a fizetések, illetve nyugdíjak emelését, abban az esetben, ha a gazdasági mutatók növekedést tanúsítnak.

Kelemen Hunor szerint, a pártok alkotta koalíciónak oda kellene figyelnie az infrastruktúrára és a tanügyi problémákra is. A pártelnök itt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére, azon belül pedig a magyar tagozat létrehozására utalt. Azonban, ennek a megvalósítása már nem valószínű, ugyanis Daniel Funeriu, volt oktatási miniszter végül elfogadta  az egyetem Chartáját, amely nem tesz említést a kívánt intézkedésről.

A MOGYE hivatalosan is reagált az RMDSZ vezetőjének a bejelentésére. A ma tartott sajtótájékoztatón ugyanis Constantin Copotoiu, a MOGYE rektora úgy nyilatkozott, a tanintézmény teljes mértékben betartja a jelenlegi oktatási törvény által megszabott, kisebbségekre vonatkozó feltételeket. Továbbá, a magyar nyelven folyó oktatás is garantált, úgy az egyetem dokumentációja, mint a belső szabályzata által.

A fenti érvekre alapozva Copotoiu kihangsúlyozta, az intézmény elutasítja a politikum beavatkozását az egyetem belső problémáiba, és nem ért egyet azzal sem, hogy különböző pártok az egyetemet politikai zsarolás eszközévé tegyék.

A rektor hozzátette, a MOGYE akadémiai közössége jelenleg az új vezetők megválasztásának előkészületein dolgozik. Románia Alkotmányára hivatkozva Copotoiu úgy véli, az egyetemnek jogában áll minden egyes belső problémát a saját tagjainak segítségével megoldani.

Share this post

PinIt
scroll to top