Marius Paşcan pártja megtámadja a katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezet

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) megtámadja az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezet, amelyet szerdán fogadott el a szenátus – jelentette be Eugen Tomac, a párt képviselőházi frakcióvezetője.

A képviselő ‘arcátlanságnak’ minősítette a szenátorok szavazatát, amely – szerinte – az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti ‘nyomorult politikai megállapodás eredménye’.

„Ma a parlament, a PSD és Budapest közötti piszkos megállapodás eredményeképpen, megpróbált egy új törvénnyel érvényteleníteni egy olyan határozatot, amelyet törvénytelennek ítélt a bíróság. Egyáltalán nem véletlen, hogy ez éppen két nappal a magyar külügyminiszter látogatása után történik. (…) Azért is nagyon súlyos, mert míg Marosvásárhelyen egyetlen színromán líceum sincs, most létrehozzák a második teljesen magyar intézményt, olyan körülmények között, hogy van elég olyan iskola, ahol magyarul lehet tanulni. Ez nagyon súlyos, határozottan elítéljük, és meg fogjuk támadni a törvényt az alkotmánybíróságon” – nyilatkozta Tomac a parlamentben.

Marius Paşcan, a PMP Maros megyei szenátora rámutatott: a törvény megszegi a helyi autonómia alkotmányos elvét.

„Sérül ez az elv, mert a törvény szerint az iskolahálózat összetételéről helyi tanácsi határozat dönt. Mi több, a törvény ötödik cikkelye feladatul adja a marosvásárhelyi tanácsnak, kötelezi azt, hogy hozza létre az intézményt” – hangsúlyozta a szenátor, aki szerint jogi problémák merülnek fel az ingatlan, illetve a terület tulajdonjoga körül is.

A marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetet 71 szenátor támogatta, négyen tartózkodtak, húszan ellene voksoltak. A jogszabály megkapta a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ szenátorainak támogató szavazatát, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselői ellene voksoltak.

Az elfogadott szöveg értelmében ‘a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a B épületben.’

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top