Markó Béla: Fontos, hogy a magyarok továbbra is összetartsanak

Az 1848-as szabadságharcra való megemlékezésen ma, március 15-én több helyszínen is zajlott ünnepi műsor Marosvásárhelyen.

A magyarok ünnepén a Postaréten többek között Markó Béla, miniszterelnök-helyettes is beszédet tartott, amelynek során a politikus a magyarok és románok közötti egyenlőségre, a nyugdíjak és fizetések emelésére, a magyarok összetartására, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére is kitért.

Markó Béla úgy fogalmazott, az RMDSZ azért van jelen a kormányzásban, hogy jobb életet biztosítson az ország lakóinak, a bérek és nyugdíjak növelése által. Továbbá azt is kiemelte, nincs szükség több politikai pártra ahhoz, hogy a magyarok összefogjanak. Ugyanakkor az RMDSZ harcolni fog a magyarok jogaiért, megemlítve a MOGYE köré fonódó kényes szituációt.

„Nem tekinthetnek minket albérlőknek a saját városunkban, Marosvásárhelyen, és a saját hazánkban, Erdélyben. Nem albérlők vagyunk mi, hanem résztulajdonosok.” – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes, aki ismét kihangsúlyozta a román és magyar nemzet közötti egyenlőség fogalmát.

Markó kitért a koalícióra is. Úgy nyilatkozott, az RMDSZ továbbra is hajlandó a kormánykoalícióban részt venni, amennyiben a politikai pártok kölcsönösek maradnak, és ha a magyarok érdekeit a románokéval egyenlő szinten kezelik. A szövetség ugyanis egy kölcsönös, egyenlőségre alapuló közreműködést szeretne.

Az ünnepély ugyanakkor a közelgő helyhatósági választások szellemét is hordozta: Benedek Imre, a Polgári Koalíció jelöltje például „Előválasztások” felirattal mutatkozott a helyszínen, Vass Levente pedig – az RMDSZ támogatottja arra kérte az egybegyűlteket, segítsék őt a jelenlegi polgármester, Dorin Florea legyőzésében.

A Postaréten még jelen volt Csegzi Sándor alpolgármester, Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke, Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei elnöke, és Bon Dávid, a Csíkszeredai Magyar Konzulátus képviselője.

A megemlékezésen közel 1000 marosvásárhelyi magyar vett részt, az ünnepi műsor pedig koszorúzással ért véget.

Mint ismert, a város többi pontján is zajlottak ma megemlékezések, ünnepi műsorra került sor például dr. Bernády György volt polgármester és Petőfi Sándor költő szobránál is. A magyar politikai pártok idén külön szervezték meg március 15-i programjukat, ugyanis választási évnek nézünk elébe, így valamennyien a legérdekesebb műsor által szerettek volna fejet hajtani az 1848-as hősök emléke előtt – jellemezte a helyzetet Csegzi Sándor.

Nézd meg ezt is: Március 15-e Marosvásárhelyen – ünnepség a Székely Vértanúknál, képekben.

Share this post

PinIt
scroll to top