Markó Béla: Ne hagyd magad, Marosvásárhely

„Ne hagyd magad, Marosvásárhely, ne hagyd magad, Maros megye, ne hagyd magad, Erdély” – ezekkel a szavakkal biztatta a marosvásárhelyieket Markó Béla az RMDSZ volt elnöke a szövetség marosvásárhelyi és Maros megyei jelöltjeinek bemutatásán.

A Nemzeti Színház nagytermében tartott tegnap délutáni művészi előadásokkal tarkított kampánynyitó rendezvényen Markó Béla elmondta nem az a kérdés, hogy a román kormány szereti-e az RMDSZ-t, hanem hogy az erdélyi magyarok hogyan viszonyulnak hozzá. „Nem engedhetjük meg, hogy bármit visszavegyenek tőlünk. Nem engedhetjük meg, hogy elkezdődjön egy ellentétes folyamat. A történelem kereke – függetlenül attól, hogy ki kormányoz – nem fordulhat vissza, nem engedhetjük, hogy június 10-én kevesen legyünk, nem hagyhatjuk magunkat!” – hangsúlyozta Markó Béla.

Az RMDSZ volt elnöke után a kispadra ültetett Borbély László szólalt fel arra buzdítva a jelenlevőket, hogy ne legyenek kishitűek, hiszen erősek. „Ha nem lett volna az RMDSZ, nem lenne anyanyelvhasználat az önkormányzatokban, oktatásban, nem lenne közbirtokosság.” – hangsúlyozta a volt környezetvédelmi miniszter, aki hozzátette a MOGYE ügye még rendezésre vár.

Kelemen Atilla legfőképp az egység, az összetartás szükségességére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy „Össze kell zárnunk, a hamis prófétálások ellenére is. Azt akarják elhitetni velünk, hogy mindegy az, hogy hányan vagyunk a törvényhozásban. Nem mindegy, hogy 14 megyei tanácsosunk marad. Össze kell zárnunk sorainkat, pontosan tudnunk kell, hogy mivel tartozunk a magyarságnak.”

Lokodi Edit Emőke a Maros Megyei Tanács jelenlegi elnöke és az RMDSZ tanácselnökjelöltje beszédében az eddig elért eredményekre fektette a hangsúlyt, elmondva, hogy 220 millió euró értékben hívtak le pályázatokat a megyének.

Frunda György polgármesterjelölt beszédében üzent a MPP-nek és EMNP-nek is felidézve a 12 évvel ezelőtti polgármester választást, amikor Fodor Imre 176 szavazattal veszített, egy másik magyar jelölt pedig 700 szavazatot kapott. „Aki váltást akar, muszáj a legesélyesebb jelöltet támogassa.” – hangsúlyozta az RMDSZ polgármesterjelöltje, aki programjának néhány elemét is megemlítette: terelő utak építése, kerékpár utak létrehozása, a főtéren vasárnapi piac felállítása, áfamentes vásárlás helyi kereskedőktől, kisiparosoktól. Korcsolyapálya befejezése, új stadion, parkolóházak építése.

„Ha váltást akarnak, a szavazatot adják a legesélyesebb jelöltnek. Bernády hagyományaira építve európai várost tudok építeni Marosvásárhelyből. Nem azt akarom, hogy minket, magyarokat toleráljanak, inkább tiszteljenek. Azt a Vásárhelyt akarom, amely gyerekkoromban volt: ha hozzánk román fiú jött, magyarul beszélt, ha én mentem hozzájuk, románul, ha elmentünk valahová együtt, akkor németül. Csak együtt lehetünk sikeresek.” – fejezte be beszédét Frunda György.

Forrás: vasarhely.ro/Fotók: Facebook

Share this post

PinIt
scroll to top