Markó: Nem kell nekünk regionalizálás

rmdsz-mszpMarkó Béla, az RMDSZ szenátora azt nyilatkozta, el kellene gondolkodni azon, hogy valóban szükséges-e a regionalizálás, ugyanis ő úgy véli, nem kellene régiókra osztani Románia területét.

„Nincs szükségünk regionalizálásra. Marosvásárhelynek azon térség hajtómotorjának kell lennie, amelyben jelenleg található.” – magyarázta Markó, aki szerint komoly bürokráciai gondokat okozhat a módosítás. Ezért azt javasolná, vitassák meg a területi újjászervezés kérdését, de mérjék fel azt is, hogy mi lenne, ha megmaradna a jelenlegi adminisztratív felosztás.

A területi újjászervezésről folyó tárgyaláson Cristian Chirteş, USL-s képviselő megjegyezte, a megyéknek nem kell eltűnniük, ha létrejön a regionalizálás. Annál inkább megmutathatják erejüket, a pénzalapok bevonzásakor.

Borbély László, RMDSZ-képviselő kihangsúlyozta, „mi vagyunk az egyetlen politikai alakulat, amely konkét tervet nyújtott be a Parlamentbe a területi újjászervezést illetően. Mi gazdasági térségekről beszéltünk, és konkért javaslatunk van, műszaki elemzésekre alapozva.” Hozzátette, fontos az, milyen felelősséggel rendelkeznek majd ezek a régiók. „Meg kell erősítenünk a megyéket, nem pedig új közigazgatási struktúrát létrehoznunk.” – szögezte le Borbély.

A politikai pártok, parlamenti képviselők, polgármesterek és a helyi hatóságok képviselői ma ültek össze megvitatni Maros megye fejlesztésének lehetőségeit. Az ülést az RMDSZ kezdeményezésére szervezték ma Marosvásárhelyen.

Share this post

PinIt
scroll to top