Maros megye lakossága folyamatosan csökken

A Maros megyei Statisztikai Hivatal adatai szerint 19 éve már, hogy folyamatosan csökken a megye lakossága. Ennek számtalan oka van, de mindegyik közül az ország válságos helyzete a legfontosabb.

Ioan Matei, a Megyei Statisztikai Hivatal elnöke úgy nyilatkozott, 1989 óta figyelhető meg ez a jelenség. A rendszerváltás után ugyanis nagymértékben módosultak a társadalmi viszonyok, valamint a megélhetés. Azóta a megyében egy konstans visszaesés figyelhető meg, ami a lakosság számát illeti – magyarázta Matei.

Amellett, hogy sokan választották azt, hogy külföldre mennek dolgozni, illetve, hogy ott próbálnak meg letelepedni, az elhalálozások száma is folyamatosan meghaladja a születések számát – egészíti ki az elnök. Ennek persze nyilvánvaló oka van: Matei szerint az alacsony jövedelem sokak számára kizárja a gyerekvállalást.

A ’90-es évek elején a megye lakossága 624141 volt – 2010-ben azonban közel 580000-re csökkent. Ioan Matei úgy véli, a lakosság számának jelenlegi, körülbelül 44 ezerrel való csökkenése csupán aggodalomra ad okot. Ha így halad az ország, a jövőben a helyzet rosszabbodni fog, nemhogy javulna.

Share this post

PinIt
scroll to top