Maros megye újrahasznosítja a hulladékot kampány indul mától

hulladekgyujtesTájékoztató jellegű kampányt indított ma útnak a Maros Megyei Tanács. A Maros megye újrahasznosítja a hulladékot nevet viselő esemény a szilárd hulladékok integrált menedzsment-rendszere projekt keretén belül zajlik.

A „Partnerség a környezetért. A jövő tőlünk függ.” jelmondat köré szervezett kampány több rendezvényt foglal magába, amelyek által igyekeznek a lakosságot is bevonni.

A kezdeményezés célja elsősorban a tájékoztatás. A Maros megyeieket ezúton világosítanák fel arról, hogy a kiépítés alatt lévő újszerű hulladék-kezelési rendszer megfelel a hazai és az európai normáknak, továbbá hatékony, gazdaságos, fenntartható, és jelentős mértékben járul hozzá az életminőség növeléséhez.

A kampány 2013 május–december között zajlik, és tájékoztatni fogja a lakosságot a kiépített infrastruktúra előnyeiről, a hulladékgyűjtés újszerű – szelektív módszeréről. Ennek eredményeképpen, oktatni is kívánnák a lakosságot a szortírozás és az újrahasznosítás fontosságáról, továbbá felhívják a figyelmet a veszélyekre, amelyeket a felelőtlen hulladékgyűjtés von maga után.

A rendezvény egyik alap-mozzanata a Jövő Karavánja, amely kétízben indul útnak (júniusban és szeptemberben). Összesen 102 Maros megyei települést érint. A hasznos információk mellett, a karaván által a lakók nyereményekhez is juthatnak, ezzel megtapasztalva a szelektív hulladékgyűjtés első előnyeit.

Az esemény másik összetevője a „BioAutogramm”, amelyet a megye 40 iskolájában szerveznek meg. Ennek keretén belül Vízi Imre, a Románia Hangja finalistája segít a diákoknak elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés színeit, a kampány himnuszának dallamára.

Mindemellett öko-táborokat szerveznek az iskolásoknak, nyári -akadémiát a tanítóknak, és vakációs öko-iskolát a tanároknak. A Víkend telepen pedig versenyekre, nyereményjátékokra kerül sor.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top