Maros megyében van a legtöbb fiatal munkanélküli Erdélyben

A Romániában nyilvántartott munkanélküliek mintegy 23 százaléka, azaz körülbelül 94 ezer munkanélküli 25 évnél fiatalabb. A déli és keleti megyékben van a legtöbb fiatal munkanélküli, de a központi megyékben sem sokkal jobb a helyzet.

Megyei Munkaero-ugynoksegA legtöbb fiatal munkanélküli Prahova megyében van több mint 4 ezer 25 év alatti munkanélküli van regisztrálva. Suceava, Arges, Teleorman, Dambovita, Dolj, Galati, Iasi, Bákó megyében és Bukarestben is sok fiatalnak nincs munkája, itt meghaladja a 3 ezret a 25 év alatti regisztrált munkanélküliek száma.

Az erdélyi megyék közül Maros megyében van a legtöbb fiatal állástalan, több mint 2700 munkanélkülit regisztráltak. Kolozs, Brassó és Hargita megyében is meghaladja a 2 ezret az állástalan fiatalok száma, Kovászna és Szeben megyében körülbelül 1700 , Szilágy megyében kevesebb mint 1300. Arad, Ilfov és Tulcea megyében kevesebb mint 1000 fiatal munkanélkülit tartanak nyilván.

A probléma nem egyedülálló Romániában, világszerte is jelentős a fiatal munkanélküliek száma, nemzetközi szinten a fiatalok 6 százalékát érinti a probléma. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szakértői „elveszett generációként” is emlegetik az állástalan 25 év alattiak csoportját, akiknek kevés esélyük van elhelyezkedni vagy továbbtanulni.

Share this post

PinIt
scroll to top