Maros megyei RMDSZ: Füzes Oszkár ne avatkozzon bele a választási kampányba

Az önkormányzati választási kampányba való beavatkozással vádolja Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét az RMDSZ Maros megyei területi állandó tanácsa. A szövetség Maros megyei szervezetének vezető testülete kijelentette: „nem értünk egyet azzal, hogy a Magyarországot képviselő magas rangú diplomata kampány idején Marosvásárhelyen tájékozódás ürügyén polgármesterjelöltekkel találkozik és nyilvánosan véleményt mond róluk, azaz beavatkozik egy olyan választási versenybe, ahol sajnálatos módon egymással szemben több magyar politikai szervezet kampányol”.

Az RMDSZ azt kifogásolta, hogy a nagykövet a sajtónak tett nyilatkozatában megnevezte, magánemberként melyik jelöltre szavazna. „Bízunk abban, hogy ez nem ismétlődik meg, mivel tudomásunk szerint a magyar kormány és a külügyminisztérium egyértelmű álláspontja, hogy nem akarnak semmilyen módon beavatkozni a választásokba” – áll az állásfoglalásban, amely egyben felkéri a magyar külügyminisztériumot, egyértelműen hozza nyilvánosságra az esettel kapcsolatos álláspontját. Füzes Oszkár az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A nagykövet Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzullal együtt szerdán látogatott el Marosvásárhelyre, ahol valamennyi polgármesterjelölttel találkozni szeretett volna. Az USL jelöltje azonban nem tudott időt szakítani a találkozásra. A nagykövet elutasította az újságírók spekulációit, amelyek szerint megpróbálná meggyőzni a magyarok szavazataira számíró három polgármesterjelölt valamelyikét, hogy lépjen vissza a másik javára.

A Realitatea hírtelevízió marosvásárhelyi regionális műsora játszotta be az RMDSZ polgármesterjelöltjével, Frunda Györggyel készített stúdióbeszélgetésben a nagykövet nyilatkozatát, amelyet a Smaranda Enache független jelölttel folytatott megbeszélése után adott. Ebben a nagykövet elmondta, magánemberként Smaranda Enachera szavazna Frunda György arról beszélt, hogy a magyar kormány nem támogatja az RMDSZ jelöltjeit a kampányban.

Share this post

PinIt
scroll to top